12 ΣΧΟΛΙΑ

Αυτό είναι το βίντεο-ντοκουμέντο με τα βασανιστήρια στον Βαγγέλη Γιακουμάκη

Ο αδικοχαμένος σπουδαστής απεικονίζεται πάνω στο κρεβάτι του δωματίου του στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων να παρακαλάει τους συμφοιτητές του από την Κρήτη να σταματήσουν να τον κρατάνε «όμηρο»


Βίντεο-ντοκουμέντο, το οποίο καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι οι τραμπουκισμοί με θύμα τον 20χρονο Βαγγέλη Γιακουμάκη ήταν ένα «παιχνίδι» ανάμεσα σε φοιτητές, περιλαμβάνεται στην ογκωδέστατη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης.

Το οπτικοακουστικό υλικό που έχει στην κατοχή του ο Ελεύθερος Τύπος, στιγμιότυπα του οποίου δημοσιεύονται σήμερα, είναι το μοναδικό βίντεο (διάρκειας δυόμισι λεπτών) που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές. Ο αδικοχαμένος σπουδαστής απεικονίζεται πάνω στο κρεβάτι του δωματίου του στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων να παρακαλάει τους συμφοιτητές του από την Κρήτη να σταματήσουν να τον κρατάνε «όμηρο».

Το σχέδιο ήταν οργανωμένο. Ενας από τους περίπου οκτώ συμμετέχοντες στο bullying αρχίζει να βιντεοσκοπεί με το κινητό του τηλέφωνο ακριβώς όταν οι υπόλοιποι αρχίζουν να πέφτουν πάνω στον Βαγγέλη. Ο 20χρονος φωνάζει δυνατά ότι πονάει και ζητάει να τον αφήσουν να σηκωθεί από το κρεβάτι. Κανείς, όμως, δεν τον ακούει. Αντιθέτως ξεσπούν γέλια την ώρα που εκείνος ουρλιάζει. Ο Βαγγέλης δεν μπορεί να κουνήσει ούτε τα πόδια ούτε τα χέρια του. «Αφήστε με. Πονάω», τους λέει γελώντας μηχανικά.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο Γιακουμάκης είναι το μόνο πρόσωπο που δέχεται τα άγρια πειράγματα των συμφοιτητών του. Ενας από τους πιο σκληρούς Κρητικούς τον βρίζει χυδαία. Η «πλάκα» ξεπερνά κάθε όριο όταν ο πιο σωματώδης από αυτούς πιάνει τον Βαγγέλη κεφαλοκλείδωμα, τον σηκώνει από το κρεβάτι και με δύναμη τον ξαπλώνει ξανά κάτω πιέζοντας με βία το κεφάλι του. Ο 20χρονος κοκκίνισε αλλά δεν μπορούσε να αντισταθεί έχοντας από πάνω του τον μυώδη Κρητικό. Το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι να περιμένει να τελειώσει το μαρτύριό του. Ενας από τους σπουδαστές βλέποντας ότι ο Βαγγέλης δεν αντέχει άλλο λέει στον δράστη: «Φτάνει. Αφησέ τον τώρα». Εκείνη την ώρα ο Κρητικός σηκώνεται, αποχωρεί από το δωμάτιο μαζί με τους υπόλοιπους και ο «καμεραμάν» κλείνει την κάμερα. Το υλικό αυτό αποδεικνύει δυστυχώς ότι η συγκεκριμένη παρέα συνήθιζε να βιντεοσκοπεί το bullying σε βάρος του 20χρονου δημιουργώντας για εκείνον μια ακόμα πιο κακή ψυχολογική κατάσταση υπό το φόβο της «διαπόμπευσής» του.

Οι πρωταγωνιστές είναι οι νεαροί που στη συνέχεια -μετά τον εντοπισμό του πτώματος του Βαγγέλη- κατηγορήθηκαν για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατ’ εξακολούθηση από κοινού.

Το οπτικοακουστικό υλικό παραδόθηκε σε υπάλληλο της Γαλακτοκομικής Σχολής από έναν σπουδαστή, ο οποίος «έσπασε» και θέλησε να δείξει τα όσα πραγματικά συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Εστίας. Πληροφορίες του «Ε.Τ.» αναφέρουν ότι το βίντεο γυρίστηκε στις αρχές του 2014. Ηταν η περίοδος που ο 20χρονος Γιακουμάκης βίωνε τους πιο πυκνούς χρονικά και άγριους τραμπουκισμούς μέσα στο ίδιο του το δωμάτιο. Πρόκειται για το δωμάτιο 212 από το οποίο αναγκάστηκε να μετακομίσει λίγο καιρό αργότερα. Αλλωστε ο συγκάτοικός του είναι ο ένας από τους συνολικά οκτώ κατηγορουμένους φοιτητές.

Οι συμπτώσεις που προκύπτουν από τη θέαση του οπτικοακουστικού υλικού είναι τραγικές. Ο Βαγγέλης φοράει το ίδιο αγαπημένο του -γνώριμο σε όλους- μπλε φούτερ με τη χαρακτηριστική επιγραφή «Italia», το οποίο φορούσε και τη μοιραία ημέρα της εξαφάνισής του στις 6 Φεβρουαρίου 2015. Οι τραμπουκισμοί γίνονται πάνω στο κρεβάτι του, το οποίο στις 8 Μαρτίου 2014 -λίγο καιρό δηλαδή μετά τη βιντεοσκόπηση- έγινε κομμάτια από τους συμφοιτητές του που για ακόμα μία φορά τον έβαλαν στο στόχαστρο. Την περίοδο εκείνη απουσίαζε για διακοπές στην Κρήτη και όταν γύρισε προσπάθησε μόνος σε κακή ψυχολογική κατάσταση να το επισκευάσει. Στο βιβλίο συμβάντων ο φύλακας της Εστίας είχε γράψει τότε:

«Στις 2.20 τα ξημερώματα ακούστηκε φασαρία από τους πάνω ορόφους. Ολα ήταν ήσυχα εκτός από το δωμάτιο 212 (δωμάτιο Βαγγέλη). Ακούγονταν ήχοι από σανίδες, έπιπλα και σωματικοί ήχοι. Αφού περίμενα πέντε λεπτά και οι ήχοι συνεχιζόντουσαν χτύπησα την πόρτα. Ηταν όμως κλειδωμένα. Σταμάτησαν ξαφνικά τη φασαρία και τους φώναξα να ανοίξουν. Αργησαν χαρακτηριστικά να το κάνουν αφού εντωμεταξύ σιγοψιθύριζαν. Οταν μου ανοίξανε κάνανε ότι δεν τρέχει τίποτε και πως ο θόρυβος προερχόταν από τον… που μετακόμιζε το κρεβάτι (το οποίο ήταν μισοδιαλυμένο και ανήκε στον Βαγγέλη Γιακουμάκη). Το δωμάτιο ήταν ανάστατο και βρόμικο. Παρατήρησα ότι τα χέρια του ενός ήταν κόκκινα και ο ίδιος αναστατωμένος. Δεν παραδέχθηκαν τίποτα από ό,τι τους είπα. “Σαν τι να γίνεται επαέ;”, μου απάντησαν».

Οι Αρχές πήραν στα χέρια τους το βίντεο-ντοκουμέντο, αποθηκευμένο σε CD, τον Μάρτιο του 2015. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες δεν έχει καταστεί δυνατό να φτάσουν στα χέρια της αρμόδιας ανακρίτριας άλλα βίντεο, παρά τις αναφορές στη δικογραφία ότι υπάρχουν και άλλοι βιντεοσκοπημένοι τραμπουκισμοί: «Ο… είχε στο κινητό του τηλέφωνο τρία βίντεο. Το ένα έδειχνε τον… να σπρώχνει τον Βαγγέλη μέσα στις τουαλέτες εμποδίζοντάς τον να βγει από αυτές ενώ ο Βαγγέλης ζητούσε να τον αφήσει να φύγει. Το δεύτερο δείχνει τους περσινούς δευτεροετείς να έχουν ρίξει τον Βαγγέλη πάνω σε ένα κρεβάτι της εστίας και να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον. Το τρίτο βίντεο δείχνει τους φοιτητές να ρίχνουν κέρματα μέσα στην ντουλάπα του δωματίου και να λένε σε κάποιον “τραγούδα, τραγούδα” και στη συνέχεια να λέει ο… “Ελα ρε Βαγγέλη τραγούδησε”».

Καταθέτουν οι γονείς
Με σημαντική καθυστέρηση συνεχίζεται η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς η αποχή των δικηγόρων καθυστερεί ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως σύνθετη διαδικασία.

Μέσα στο μήνα Ιούνιο αναμένεται να καταθέσουν οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη και θα ακολουθήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων. Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση της ανακρίτριας ήταν να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες μαρτυρίες σπουδαστών, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα φοιτητές που γνωρίζουν γεγονότα και δεν έχουν μιλήσει. Ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Δημήτρης Μπούκας εξακολουθεί να κάνει λόγο για ανθρωποκτονία σημειώνοντας ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε ασκήσει δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση (χωρίς όμως να προσωποποιείται η κατηγορία). Σύμφωνα, πάντως, με αξιόπιστες πηγές, με τα υπάρχοντα στοιχεία είναι εξαιρετικά δύσκολο να στοιχειοθετηθεί η δολοφονία.

Αναφορικά με το θέμα που ανέκυψε πρόσφατα από φωτογραφίες που απεικονίζουν ράμματα στο δεξί χέρι του νεκρού Γιακουμάκη, πηγές από την ιατροδικαστική υπηρεσία απαντούν ότι «δεν πρόκειται για ράμματα αλλά για τομή στο δέρμα που προέκυψε από πολυήμερη παραμονή του χεριού στο νερό».

πηγή: eleftherostypos.gr


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
sid - 3/6/2016 22:42

Κρίμα το παλικάρι.

Karaflo_eidolo - 3/6/2016 19:56

Εντάξει μια ψυχή χάθηκε αλλά...αυτό σας μοιάζει με βασανιστήρια;εμένα μου μοιάζει σαν παιχνίδι 8χρονων...στην ηλικία που είναι αυτοί μην σου πω οτι παρεξηγείς και άλλα πράγματα.Πρέπει οι τόνοι να πέσουν σε αυτό το θέμα και να γίνει μια καλύτερη ερεύνα προφανώς για να φανεί αν κάποιοι τον οδήγησαν στην αυτοκτονία και να τιμωρηθούν και πάντως να φύγουν οι σκιές που υπάρχουν

antifa_R21 - 3/6/2016 20:42

Σκέψου το αλλιως: θα ήταν ωραίο να κάνουν αυτό σε σένα?

Karaflo_eidolo - 3/6/2016 21:00

Σε πάει στην αυτοκτονία αυτό όμως;Στο στρατό όλοι μας(κακώς) κάναμε πολύ χειρότερα στους χαζούς του λόχου.Ας μην καταστρέψουμε και τις ζώες μερικών ακόμα παιδιών ,κρίμα είναι.Ας γίνει μια προσεκτική έρευνα μακριά απο τα φώτα της δημοσιότητας και να φανούν οι όποιες ευθύνες

nick973 - 4/6/2016 17:07

Κατάλαβες τι είπες ρε φίλε? Το όλοι μας κράτα το για την πάρτη σου. Ακούς εκεί κάναμε χειρότερα. Για πες ρε βαρύμαγκα τι έκανες, σε ποιο στρατόπεδο????????? Κάτι δήθεν μάγκες σαν και σένα την πέφτουν σε νέους. Αλλά πάντα 5-6 μαζί. Γιατί συνήθως εσείς οι μάγκες είστε οι μεγαλύτερες κότες. Έχετε μπερδέψει τον όρο "μάγκας". Για ρώτα τον πατέρα σου που έζησε σε άλλες εποχές και ξέρει να σου πει ακριβώς τι σημαίνει ο όρος μάγκας. Γιατί σίγουρα αυτό που νομίζεις εσύ δεν είναι..... Είναι μ@λ@κ@ς ή... Συνέχεια με κομπλεξ κατωτερότητας. Κατάλαβες ή να στο αναλύσω κι άλλο

Ispanos - 3/6/2016 17:08

prepei na mpoune fulakoi autoi oi upanthropoi kai mazi tous na mpoun kai oi gidovoskoi oi goneis tous pou megalosane auta ta zoa. Kai mesa na ishisei o nomos tis filakis gia olous kai na vgoune ekso me rammata pantou.

miazoiaek - 3/6/2016 16:56

Στη φυλακή υπάρχουν νόμοι που τηρούνται με ευλάβεια. Αυτοί οι ψευτοπαλικαράδες θα αποτελέσουν τις γκόμενες των παλιών για πολύ καιρό. Έτσι, μετά από μέρες, μόλις θα σκύβουν να φαίνονται οι αμυγδαλές τους...

antifa_R21 - 3/6/2016 15:53

Το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει!

subcommantande21 - 3/6/2016 15:46

Εύχομαι ολόψυχα να μπείτε όλοι φυλακή και ότι του κάνατε να σας κάνουν και μετά να σας γα@@@@ουν κιόλας να δέσει το γλυκό.

kalk3433 - 3/6/2016 13:55

καθηκια του κερατα σας ευχομαι τα ιδια και χειροτερα

teo_katerini - 3/6/2016 12:28

κοπροσκυλα να σαπισετε στην φυλακη..δυστυχως το παιδι δεν γυριζει πισω

nico - 3/6/2016 12:05

Τομάρια...ζώα...ηθικοί αυτουργοι και οι ψηφοφόροι του λαμογιου που τους προστάτευε.

ΕΠΟΜΕΝΟ