3 ΣΧΟΛΙΑ

Άλλα 10 εκ. ευρώ απέκρυψε ο Μέσι

Νέοι μπελάδες με την εφορία για τον Αργεντινό άσο της Μπαρτσελόνα


Η ισπανική εφημερίδα ABC σε δημοσίευμά εμπλέκει τον Λιονέλ Μέσι σε νέο σκάνδαλο φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα και όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το ίδρυμα που έχει συστήσει ο Αργεντινός άσος, για φιλανθρωπικούς σκοπούς ώστε να δίνεται βοήθεια σε παιδιά που έχουν ανάγκη, έχει αποκρύψει από τις αρμόδιες οικονομικές αρχές τόσο της Ισπανίας όσο και της Αργεντινής ποσό που φτάνει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Τα συγκεκριμένα χρήματα δόθηκαν από διάφορους χορηγούς για τους σκοπούς του ιδρύματος από το 2007 μέχρι το 2015.

Ο Μέσι, μαζί με τον πατέρα του, φέρονται να είχαν... σπάσει το ίδρυμα σε τρεις εταιρείες για να μπορούν να κυκλοφορούν τα χρήματα που λάμβαναν από διάφορες δωρεές, χωρίς να τα δηλώνουν στην εφορία. Με αυτόν τον τρόπο χορηγίες και δωρεές δεν συγκεντρώνονταν μόνο σε μια εταιρεία, ώστε να μην δημιουργούνται υποψίες για πιθανή απάτη.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα σχόλιο» ήταν η απάντηση του ιδρύματος Μέσι όταν κλήθηκε από την εφημερίδα να σχολιάσει το θέμα που έχει προκύψει.

Θυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ίδρυμα του Μέσι βρίσκεται στο στόχαστρο. Τον περασμένο Μάιο είχαν βγει στη δημοσιότητα έγγραφα τα οποία αποδείκνυαν ότι το ίδρυμα ίσως λειτουργούσε περισσότερο ως... βιτρίνα παρά ως οργανισμός, ο οποίος βοηθούσε παιδιά σε υπανάπτυκτες χώρες του κόσμου, όπως διακήρυττε!

Επί της ουσίας, τα συγκεκριμένα έγγραφα έδειχναν ότι ελάχιστα χρήματα από αυτά που συγκέντρωνε το ίδρυμα τελικά κατέληγαν να διατεθούν στους σκοπούς για τους οποίους είχαν συγκεντρωθεί!

Το ίδρυμα συστάθηκε το 2007 με βασικό στόχο να βοηθηθούν παιδιά. Ωστόσο μέχρι το 2013 δεν ήταν εγγεγραμμένο στις αρμόδιες αρχές. Εγγράφηκε το 2013, δηλαδή τη χρονιά που ο Μέσι άρχισε να έχει τα γνωστά προβλήματα με την ισπανική εφορία.

Επομένως, παραμένει άγνωστο τι συνέβη με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν κατά την εξαετία 2007-2013, ενώ οι ισολογισμοί για τις χρονιές 2013, 2014 και 2015 παρουσιάζουν κενά.

Για παράδειγμα, φαίνεται ότι το 2014 το ίδρυμα συγκέντρωσε από δωρεές ποσό 1,4 εκατομμυρίου ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, μόνο 352.000 ευρώ φαίνεται να διοχετεύθηκαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, εκ των οποίων 75.000 ευρώ για να αντιμετωπιστεί η παιδική θνησιμότητα σε χώρες της Αφρικής.

Τα υπόλοιπα χρήματα φαίνεται πως δόθηκαν σε «ανεξάρτητες επαγγελματικές υπηρεσίες», ενώ υπέρογκα ποσά διατέθηκαν σε ενοίκια, πληρωμές δικηγόρων κλπ. Ερωτήματα, επίσης, δημιουργεί το γεγονός ότι φαίνεται η Μπαρτσελόνα να έχει καταβάλει σημαντικά ποσά στο συγκεκριμένο ίδρυμα υπό τη μορφή δωρεών.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
catman21 - 26/6/2017 14:52

Λες και ειναι στραγαλια...

Quavious_Marshall - 26/6/2017 12:09

Αν απο τα 20 που βγαζεις σου παιρνει η εφορια τα 10 ......

aeritzhs - 26/6/2017 12:01

απατεωνα

ΕΠΟΜΕΝΟ