V
0 ΣΧΟΛΙΑ

Διαμαρτυρίες και φωτιά σε κάδους μετά την απόφαση για την Ηριάννα

Έντονες διαμαρτυρίες ξέσπασαν έξω από το Εφετείο Αθηνών μετά την απόφαση απόρριψης της αίτησης αναστολής και αποφυλάκισης της 29χρονης Ηριάννας. Τα 150 ατομα που ήταν συγκεντρωμένα έξω από το Εφετείο εν αναμονή της απόφασης έβαλαν φωτιά σε κάδους και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα για την αποφυλάκιση της κοπέλας που έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια για συμμετοχή στη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, με αποδεικτικό στοιχείο ένα ελλιπές δείγμα DNA.

Οι νεαροί ήταν περικυκλωμένοι από τις διμοιρίες που περιφρουρούν από νωρίς τον χώρο καθώς υπήρχε κάλεσμα για συγκέντρωση από τις 9 το πρωί. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την αστυνομία, εισήλθαν στην οδό Ιπποκράτους όπου επίσης άναψαν φωτιές σε κάδους και στην συμβολή της με την οδό Καλλιδρομίου στο ύψος του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων πέταξαν βροχή από πέτρες προς τους αστυνομικούς.

Μέρος της συγκέντρωσης αλληλεγγύης υποχρεώθηκε να βγει από την αίθουσα, ύστερα από σχετική εντολή της προέδρου προς τη φρουρά, καθώς είχε γεμίσει από καθήμενους και αλλά και ορθίους με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η διενέργεια της διαδικασίας. Αν και ακούστηκαν φωνές ότι η δίκη είναι δημόσια και θα πρέπει να μπορεί κάθε πολίτης να την παρακολουθήσει, αλληλέγγυοι εξήλθαν της αίθουσας καθώς στόχο τους ήταν η με κάθε κόστος έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, χωρίς προσκόμματα ή κωλύματα που ενδεχομένως να επιβάρυναν την ίδια την Ηριάννα.

Νωρίτερα ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε πως η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της, δηλαδή στη συλλογή υλικού και βιβλιογραφία, η οποία δεν είναι τόσο σημαντικές όσο οι επόμενες και κατ' επέκταση, όπως είπε, δεν συντρέχει υπέρμετρη βλάβη για την ίδια. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην ενασχόληση της με τη διδασκαλία στο πλαίσιο του πανεπιστημίου, η οποία ναι μεν βλάπτεται αλλά, κατά τον εισαγγελέα, είναι συνέπεια του εγκλεισμού της. Τέλος, ο εισαγγελέας υποστήριξε πως «εάν αφεθεί ελεύθερη είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα».

Οι δικαστές με τρεις προς δυο ψήφους αποφάσισαν να απορρίψουν την αίτηση αποφυλάκισης της Ηριάννας.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής μου στόχο μου ήταν να στήσω μια σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η βλάβη, πέρα από την προσωπική μου ζωή, είναι ότι καταστρέφεται αυτή η σχέση», ήταν τα λόγια της 29χρονης Ηριάννας όταν η πρόεδρος της έδρας τη ρώτησε ποια είναι η ανυπέρβλητη βλάβη που έχει υποστεί από την κράτησή της.

Από την πλευρά του, ο συνήγορός της, Θοδωρής Μαντάς, επεσήμανε στο δικαστήριο ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις «προέκυψε αβίαστα το αναγκαίο και αναπόφευκτο της καθημερινής παρουσίας της Ηριάννας για την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής της».

Επιχειρώντας να αντικρούσει πιθανά επιχειρήματα του δικαστηρίου για εναλλακτικούς τρόπους παρακολούθησης, υπογράμμισε  πρώτον πως εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρονικών υπολογισμών παρά ελαχίστων εξαιρέσεων, και δεύτερον ότι η Ηριάννα δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα για εκπαιδευτική άδεια.

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ