0 ΣΧΟΛΙΑ

«Μέχρι που ένα βράδυ χτύπησε το κουδούνι»

Μια νεαρή οικογένεια στο Μπέλφαστ πίστεψε την κυβέρνηση και μετακόμισε στην περιοχή που δεν θα υπήρχε ο εφιάλτης του διαχωρισμού. Ένα βράδυ όμως η αστυνομία χτύπησε την πόρτα τους


Δεκαοχτώ χρόνια έχουν περάσει από τη συμφωνία που έβαλε τέλος σε μια τριακονταετία βίας στην πολύπαθη Βόρεια Ιρλανδία. Καθολικοί και Προτεστάντες έχοντας χάσει γονείς, αδέλφια, συγγενείς και φίλους συνειδητοποίησαν ότι ο κύκλος του αίματος πρέπει να κλείσει. Μια συμφωνία όμως δεν σβήνει το μίσος.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ένας νεαρός (Καθολικός) μάγειρας μετακόμισε με την 20χρονη σύζυγο του και το μωρό τους σε ένα καινούργιο σπίτι στην περιοχή Κάντρελ Κλόουζ. Παρότι βρίσκεται στην προτεσταντική πλευρά του Μπέλφαστ η κυβέρνηση "διαφήμιζε" το μέρος ως την Εδέμ της πόλης όπου οι δύο θρησκευτικές ομάδες θα ζουν μαζί χωρίς προβλήματα. Έβαζε μάλιστα τους κατοίκους να υπογράψουν πως δεν θα αναρτήσουν θρησκευτικά ή πολιτικά σύμβολα έξω από τα σπίτια τους.

Ο 23χρονος πείστηκε θεωρώντας πως μετά από τόσα χρόνια το μίσος θα έχει ξεθωριάσει. Οι ελπίδες του έσβησαν λίγες εβδομάδες μετά. "Ήταν Τρίτη βράδυ όταν χτύπησε το κουδούνι μας. Ήταν δύο αστυνομικοί και μου είπαν: Πιστεύουμε ότι απειλείται η ζωή σας αν δεν μετακομίσετε μέχρι την Παρασκευή" τονίζει. Το ίδιο βράδυ οι αστυνομικοί επισκέφθηκαν ακόμα τρεις οικογένειες καθολικών που ζούσαν στην Κάντρελ Κλόουζ.

"Φύγαμε αμέσως το άλλο πρωί ενώ την ίδια μέρα έφυγαν άλλες δύο οικογένειες. Ζούσαμε για αρκετές μέρες από το ένα σπίτι στο άλλο μέχρι να βρούμε νέα κατοικία. Το ίδιο συνέβη και στους άλλους" τονίζει ο νεαρός που δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί το όνομα του καθώς φοβάται.

Στο Κάντρελ Κλόουζ, το μέρος που οι δύο θρησκευτικές κοινότητες θα ζούσαν μαζί, έχουν επιστρέψει οι σημαίες του UVF (Ulster Volunteer Force), της παραστρατιωτικής-τρομοκρατικής οργάνωσης των Προτεσταντών (φωτό). Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνα για το ποιος είναι πίσω από τις απειλές αλλά τα στόματα έμειναν κλειστά. Σε μια περιοχή που η κυβέρνηση ήθελε να γίνει σύμβολο ενότητας το μίσος έκανε τη δήλωση του και τελικά κυριάρχησε.

Ο νεαρός μάγειρας και η οικογένεια του πλέον δηλώνουν πως θα ζουν μόνο στις περιοχές των Καθολικών. "Νιώθουμε απογοητευμένοι από τις Αρχές. Μας εγκατέλειψαν. Δεν μπορούσαν να μας προστατεύσουν και απλά μας ενημέρωσαν να φύγουμε χωρίς να μας δώσουν μια λύση για το που θα μείνουμε προσωρινά. Δεν τους ενδιέφερε ότι είμαστε ένα νεαρό ζευγάρι με ένα μωρό" τονίζει.

Σε μια κοινωνία που μαστίζεται από ανεργία, φτώχεια κι ένα μεγάλο ποσοστό νέων παραμένει αναλφάβητο η ειρηνική συμβίωση δεν αποτελεί προτεραιότητα. Κι όπως δηλώνει ο νεαρός μάγειρας "το όνειρο του να ζούμε όλοι μαζί σε μια περιοχή έσβησε".

Η.Τομαράς

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ