0 ΣΧΟΛΙΑ

Ο 35ος Αυθεντικός Μαραθώνιος σπάει ρεκόρ


Η συνέντευξη Τύπου για τον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας δόθηκε σήμερα με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων αθλητών, φορέων, εκπροσώπων της πολιτείας και των χορηγών και φυσικά της ομοσπονδίας.

Νωρίτερα έγιναν τα εγκαίνια της Ergo Marathon Expo, που σήμαναν στην ουσία την έναρξη των εκδηλώσεων του τετραημέρου του φετινού Μαραθωνίου, της μεγάλης γιορτής που θα στηθεί αυτές τις ημέρες στην Αθήνα και θα κορυφωθεί την Κυριακή με το αγωνιστικό κομμάτι. Στη διοργάνωση αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 51.000 δρομείς, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ συμμετοχών. Οι αθλητές κάλεσαν τον κόσμο στο στάδιο και στη διαδρομή και υποσχέθηκαν καλές επιδόσεις.

Η τοποθέτηση του προέδρου της ομοσπονδίας Κώστα Παναγόπουλο σχετικά με τα έργα που απαιτείται να γίνουν, προκειμένου το 2018 περισσότεροι δρομείς να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον μαραθώνιο, έδωσε το στίγμα για το μέλλον του αγώνα.

«Θέλω να σας μιλήσω για τον 36ο ΑΜΑ», είπε αρχικά ο Κώστας Παναγόπουλος και συμπλήρωσε: «Οι αγώνες μας εξήντλησαν τα όρια τους. Με τις σημερινές δομές δεν είναι δυνατό να υποδεχθούμε περισσότερους δρομείς. Είναι άδικο για τη διοργάνωση και για όλους μας. Θεωρούμε πως έχουμε κάνει αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε, αναδεικνύοντας τον αγώνα ως ένα μεγάλο γεγονός, αν θέλουμε όμως να συνεχίσει να αναπτύσσεται, τότε πρέπει η πολιτεία να αποφασίσει να εντάξει τον μαραθώνιο στις προτεραιότητες του. Απαιτούνται αλλαγές στην αφετηρία, προκειμένου να υποδεχθεί περισσότερους δρομείς, καθώς και πρόσθετες οδεύσεις. Θέλω να ελπίζω πως η προσπάθεια θα βρει ανταπόκριση. Ο Μαραθώνιος Αθήνας προσφέρει στο ΣΕΓΑΣ μεγάλο οικονομικό όφελος, με την οποία αναπληρώνουμε το κενό της πολιτείας και μπορούμε να στηρίζουμε τον υψηλό αθλητισμό και τις υπόλοιπες δράσεις μας. Παράλληλα προσφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη στο κράτος, βοηθάει τον τουρισμό. Δικό μας χρέος ήταν να καταθέσουμε τις απαραίτητες μελέτες, τώρα πλέον είναι χρέος της πολιτείας να κάνει αυτά που πρέπει προκειμένου στο μαραθώνιο να συμμετάσχουν τα επόμενα χρόνια περισσότεροι από 30.000 δρομείς».

Η περσινή νικήτρια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, Ράνια Ρεμπούλη, είπε: «Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες. Καλή επιτυχία στη διοργάνωση. Χάρη σε αυτούς δεν θα είχαμε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, έναν από τους καλύτερους αγώνες στον κόσμο. Είμαι χαρούμενη που συμμετέχω για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και γιατί όχι να κερδίσω για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και γιατί όχι με μια καλή επίδοση. Αν μας τα φέρει και ο καιρός όλα ευνοϊκά, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε έναν καλό χρόνο. Μου αρέσει να τρέχω μαζί με όλο αυτό τον κόσμο και το πρωί στο Μαραθώνα στην εκκίνηση, με όλη αυτή τη λαοθάλασσα από τους δρομείς απ’όλο τον κόσμο και τις ηλικίες, μας δίνουν δύναμη και κουράγιο. Είναι ένα κίνητρο για εμάς που τρέχουμε για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και προτρέπω όλο τον κόσμο να αρχίσει να τρέχει και να μετέχει στον επόμενο Μαραθώνιο της Αθήνας το 2018».

Την τέταρτη νίκη του στη διοργάνωση θα διεκδικήσει ο Χριστόφορος Μερούσης. «Είμαι χαρούμενος και νιώθω ευλογημένος που είμαι κάθε χρόνο στο Μαραθωνιο της Αθήνας. Εμείς προσπαθούμε πρώτα απ’ όλα από στο στάδιο με προπόνηση κάνοντας αυτό το δύσκολο και μοναχικό αγώνισμα, να νικήσουμε πρώτα τον ίδιο μας τον εαυτό και κατόπιν πάνω στον αγώνα να τερματίσω. Αυτό θέλω να κάνω και φέτος να ξεπεράσω τις δυνάμεις μου και να ολοκληρώσω τον αγώνα», είπε.

Ο Κώστας Γκελαούζος μετέχει για δεύτερη φορά στον αυθεντικό μαραθώνιο. «Ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι μια γιορτή, ένα μεγάλο γεγονός. Πρέπει καταρχάς να είμαστε όλοι εκεί, να το χαρούμε, να το διασκεδάσουμε. Είτε τρέχουμε στο Μαραθώνιο, ή στις άλλες αποστάσεις, θέλουμε πρώτα απ’ όλα ο καιρός να μας κάνει το χατήρι. Το κοινό θέλουμε να μας χειροκροτήσει. Σε ό,τι αφορά εμένα, πέρσι ήταν η πρώτη μου εμπειρία στην Αυθεντική διαδρομή και κατάλαβα τι σημαίνει Μαραθώνιος της Αθήνας, είναι δύσκολος, αλλά πραγματικά όταν μπαίνεις στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή που μπορεί να έχεις. Ελπίζω και φέτος να τα καταφέρω και να μπω στο Στάδιο, να ξεπεράσω οποιεσδήποτε δυσκολίες και τον εαυτό μου και ότι καλύτερο να έρθει. Καλή επιτυχία σε όλους».

Ο εκπρόσωπος των elite αθλητών, Rachid Ben Meziane είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον ΣΕΓΑΣ για τη συνεργασία. Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι με τον Πρόεδρο Κώστα Παναγόπουλο και τον Μάκη Ασημακόπουλο και χαίρομαι που θα έχουμε μαζί μας αθλητές από την Αιθιοπία, εκτός από τους δρομείς της Κένυας που έρχονται κάθε χρόνο. Έχουμε μαζί μας 16 τοπ αθλητές από το εξωτερικό και μαζί με τους περισσότερους από 100 αθλητές που θα τρέξουν στο Πανελλήνιο θα δώσουν μία πραγματικά σπουδαία μάχη. Ωστόσο πρωταθλητές είναι και οι 16.000 δρομείς που θα τρέξουν στην Αυθεντική Διαδρομή και τους αξίζουν συγχαρητήρια».

Τους κορυφαίους αθλητές από το εξωτερικό που ήρθαν στην Αθήνα, για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο εκπροσώπησε η Κενυάτισα Nancy Jebichi Arusei που ήταν η περσινή νικήτρια στις γυναίκες: «Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να ξανά έρθω στην Αθήνα, μου αρέσει να έρχομαι εδώ και ελπίζω να επαναλάβω την περσινή μου επιτυχία και να ξανά βγω πρώτη», είπε.

Για τους άνδρες μίλησε ο Abdelkrim Boubker από το Μαρόκο που ήταν ο νικητής στον αγώνα του 2011: «Σας ευχαριστώ πολύ που με καλέσατε, είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ, εύχομαι όλα να πάνε καλά και να νικήσω και πάλι».


Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου, σχολίασε: «Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τον Μαραθώνιο όχι μόνο οικονομικά, πάρα το γεγονός ότι διαθέτει περί τις 240.000 ευρώ για τη διοργάνωση. Πιστεύουμε ότι ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι τρόπος ζωής και αποτελεί διέξοδο από τα αδιέξοδα που βιώνουμε. Παράλληλα ετοιμάζουμε σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ προγράμματα για την ένταξη των παιδιών στον αθλητισμό με επίκεντρο το Πεδίο του Άρεως, ώστε να αναβαθμιστεί και ο χώρος, ενώ μέσα στο 2018 ετοιμάζουμε το πρόγραμμα «Οι μαθητές συναντούν τον στίβο» με στόχο να στρέψουμε τα παιδιά προς τον στίβο και τον Μαραθώνιο». 

Από την πλευρά του ο Ηλίας Ψηνάκης (Δήμαρχος Μαραθώνα) είπε : «Είμαι χαρούμενος γιατί έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ. Με τη βοήθεια της περιφέρειας και φυσικά του ΣΕΓΑΣ έχουμε ξεπεράσει τον εαυτό μας. Πλέον, με τις συμμετοχές που υπάρχουν δεν πέφτει καρφίτσα στην αφετηρία του Μαραθώνα και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μεγαλώσουμε την αφετηρία. Τα τελευταία χρόνια εχω κάνει «σβούρα» τον πλανήτη και έχω καταλάβει πόσο σημαντικός είναι για όλους ο Μαραθώνιος. Επικοινωνεί τρομερά τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στη χώρα μας. Εύχομαι να είναι καλός ο καιρός και να τον απολαύσουμε όλα αυτά τα πράγματα που έρχονται τις επόμενες ημέρες».

Ο Ευάγγελος Παπαποστόλου, τεχνικός διευθυντής του Μαραθωνίου, αναφέρθηκε στα νούμερα της διοργάνωσης: « Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από την Ομοσπονδία και από όλους τους θεσμικούς και εθελοντικούς φορείς και ευτυχίσαμε εφέτος, τρεις εβδομάδες πριν τη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου να ολοκληρωθούν οι εγγραφές στις 18.500 είναι ένα ρεκόρ, αυτό, όπως είναι ρεκόρ και όλα τα υπόλοιπα είναι ρεκόρ, οι εθελοντές μας, το σύνολο των συμμετεχόντων ξεπέρασε τις 51.000 σε όλο το εύρος των αγωνισμάτων και βέβαια ο αγωνιστικός τομέας, που συντονίζει την ημέρα του Μαραθωνίου, όπου από πολύ νωρίς θα βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός να στηρίξει όλη αυτή την προσπάθεια. Έτοιμοι είναι και οι αθλητές μας. Συμμετοχή στον Μαραθώνιο 18.500 δρομέων, περίπου οι 9.000 είναι από το εξωτερικό, γνωρίζεται ότι έρχονται οικογενειακώς στην Αθήνα είναι τα πάντα κατειλημμένα . Έχουμε 17 αθλητές προσκεκλημένοι μας, αθλητές που πρωταγωνιστούν, πιστεύω να πάμε καλά και στη φετινή διοργάνωση. Έχουμε 110 αθλητές που συμμετέχουν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στην κατηγορία των ανδρών και 38 στο γυναικών. Οι αριθμοί είναι πάρα πολύ, αλλά αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε είναι ότι όταν μιλάμε για 51.000 αθλητές, που συμμετέχουν να έχετε στο μυαλό σας και τους συνοδούς τους, που φθάνουν τουλάχιστον τις 60.000, στο Παναθηναϊκό Στάδιο και χιλιάδες πολίτες που υπάρχουν κατά τη Μαραθώνια διαδρομή».

Η διευθύντρια του ΕΟΤ Ιουλία Κουρεμένου αναφέρθηκε στην πολυετή συνεργασία του ΕΟΤ με τον Μαραθώνιο της Αθήνας: «Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού στηρίζει για ακόμη μια χρονιά το σπουδαιότερο αθλητικό, πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός της Αθήνας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος. Είναι ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας που εψυμνεί τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, αναδεικνύει το μεγαλείο της ψυχής το αποδεικνύει άλλωστε αυτό. Και αυτό αποτελεί και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Οι χιλιάδες των αθλητών που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στον 35ο Μαραθώνιο της Αθήνας είναι πρεσβευτές του ευ αγωνίζεσθαι, αλλά και πολύ καλοί φίλοι της Ελλάδας. Εκ μέρους του γενικού γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Κωνσταντίνου Τζέρα ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους οργανωτές του Μαραθωνίου της Αθήνας και φυσικά σε όποιους συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή αθλητική γιορτή».

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του ΑΜΑ, Παναγιώτης Δημάκος, δήλωσε: «Τις επόμενες ημέρες ο 35ος Μαραθώνιος της Αθήνας θα ειναι το παγκόσμιο γεγονός σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Στη συνέχεια ο Κωστής Μπιτζάνης (πρόεδρος ΟΠΑΝΔΑ) δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος που γίνομαι μέλος της ομάδας. Η πόλη της Αθήνας και ο Δήμαρχος, κ. Καμίνης, βλέπουν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο όχι μόνο ως ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός αλλά και ως μία μεγάλη αναπτυξιακή δυνατότητα για την πόλη. Ο Μαραθώνιος μαζί με άλλα αθλητικά γεγονότα αποτελούν ένα πυλώνα πάνω στον οποίο έχει στηριχθεί η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας η οποία τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει τους 5 εκατομμύρια επισκέπτες. Ως πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, ο οποίος έχει ως αποστολή να φέρει πιο κοντά τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, καταλαβαίνω πως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός συγκοινωνούν και πως είναι τα απαραίτητα συστατικά για μία καλύτερη ζωή στην πόλη. Ο ΟΠΑΝΔΑ θα είναι πάντα κοντά σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση».

Ο εκπρόσωπος της ERGO Hellas, Στάθης Τσαούσης, δήλωσε: «Η Ergo στηρίζει έμπρακτα τον ιστορικό θεσμό του Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού και ειμαστε αρωγοί για την προώθηση του αθλητικού ιδεώδους. Στηρίζουμε τον αγώνα των 3χλμ που γίνεται για πρωτη φορά φετος και φιλοξενεί 140 κορυφαίους δρομείς απο τους επτά αγώνες του Run Greece που θα εκπροσωπήσουν τις περιφέρειες τους. Και ασφαλίζουμε όλους τους δρομείς, υποστηρίζοντας τους και με εμψυχωτές κατα μήκος της διαδρομής».

 

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ