0 ΣΧΟΛΙΑ

Πρωτοβουλία Βασιλειάδη και επιστολή για λήξη του... πολέμου στο μπάσκετ


Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ανέλαβε την πρωτοβουλία και έστειλε στον Επίτροπο Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της Ευρώπης επιστολή, με την οποία τον καλεί να λάβει δράση για να βρεθεί λύση στο ζήτημα με τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής: 

«Σας γράφω σχετικά με την τρέχουσα διαμάχη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, που επηρεάζει τη σύνθεση των εθνικών ομάδων για τους προκριματικούς αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και, κατ' επέκταση, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, στο Τόκιο.

Η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στο μπάσκετ, τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, και θεωρούμε καθήκον μας το να προσπαθήσουμε να βρούμε μία λύση σε ένα ζήτημα που καταστρέφει την εικόνα του ευρωπαϊκού αθλητισμού. 

Ειδικότερα, πιστεύουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη στήριξη των κρατών-μελών της και υπό την καθοδήγησή σας, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο να μεσολαβήσει μεταξύ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπάσκετ (FIBA) και της Euroleague Commercial Assets - ECA.

Αν και μία παγκόσμια λύση που θα κρατούσε αυτές τις δύο πλευρές ξεχωριστές θα ήταν ιδανική, η άποψή μου είναι πως η στόχευση πρέπει να αφορά στο να ξεπεραστεί η διαμάχη σχετικά με το καλεντάρι: υπάρχει άμεση ανάγκη να απελευθερωθούν οι παίκτες για τις εθνικές ομάδες, χωρίς να καταπατούνται τα δικαιώματα των παικτών και των συλλόγων. 

Έχω ήδη εκφράσει δημοσίως την άποψη πως η τελευταία πρόταση της FIBA θα μπορούσε να είναι η βάση για τη λύση, εκτιμώντας πως η Euroleague θα μπορούσε να είναι η μόνη διοργάνωση με αναμετρήσεις την Τρίτη (21 Νοεμβρίου και 20 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα) την ώρα που τα πρώτα παιχνίδια των Εθνικών ομάδων θα μεταφέρονταν ημέρα Παρασκευή (24 Νοεμβρίου και 23 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα). Η τρέχουσα κατάσταση, κατά την οποία αγώνες εθνικών ομάδων και συλλόγων θα γίνονται τις ίδιες ημέρες, ακόμη και την ίδια ώρα όπως τα ματς Παναθηναϊκός - Ρεάλ Μαδρίτης και Μεγάλη Βρετανία-Ελλάδα, θα αποτελέσει μαύρη σελίδα στην ιστορία του ευρωπαϊκού αθλητισμού και δεν πρέπει να συμβεί. 

Με την Ευρώπη να αποτελεί τη μοναδική ήπειρο που δεν έχει καταφέρει να λύσει στο ζήτημα με το πρόγραμμα στο μπάσκετ, είναι θεμελιώδης ανάγκη να προστατευθεί το δικαίωμα των παικτών να παίξουν και για το σύλλογό τους και για την εθνική ομάδα τους, χωρίς να υποχρεώνονται να επιλέξουν ανάμεσα στο σύλλογο και την εθνική τους ομάδα. Αυτό είναι ένα ανήθικο δίλημμα που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. 

Με τα παραπάνω στο μυαλό, σας καλώ να λάβετε ενεργό ρόλο στο ζήτημα και να συγκαλέσετε συμβούλιο με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στις Βρυξέλλες. 

Σε αυτή τη σημαντική αποστολή, μπορείτε να υπολογίζετε στη στήριξη της Ελλάδας, που εκπροσωπείται επαρκώς τόσο στη FIBA όσο και στην ΕCA. Θα είναι ευχαρίστησή μου, όσο και καθήκον μου να σας βοηθήσω σε αυτό με όποιον τρόπο θεωρείτε κατάλληλο. 

Ανυπομονώ να ακούσω την απάντησή σας σύντομα. 

Με εκτίμηση, 

Γιώργος Βασιλειάδης
Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού». 

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ