0 ΣΧΟΛΙΑ

Παλαιστίνιοι: Κήρυξη πολέμου η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του ΙσραήλΟι αντιδράσεις κορυφώνονται λόγω της πρόθεσης Τραμπ να αναγνωρίσει σήμερα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ανατρέποντας ουσιαστικά κατ'αυτόν τον τρόπο την προσεκτική αμερικανική πολιτική ως προς αυτό το ακανθώδες ζήτημα επί δεκαετίες. Το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ανησυχεί για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Ας περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος. Αλλά, ξέρετε, αντιμετωπίζουμε με ανησυχία τις πληροφορίες που έχουμε ακούσει, διότι πιστεύουμε ότι προφανώς η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι τμήμα μίας οριστικής διευθέτησης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον από τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στη Βρετανία δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά θα κηρύξει πόλεμο, αν αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Αν πει αυτό που σκοπεύει, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυτό θα αποτελέσει το φιλί του θανάτου στη λύση των δύο κρατών», προειδοποίησε ο Μάνουελ Χασανιάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC. «Κηρύσσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κηρύσσει πόλεμο εναντίον 1,5 δισ. μουσουλμάνων και εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών που δεν θα δεχθούν οι ιεροί τόποι να είναι υπό την πλήρη ηγεμονία του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, δήλωσε ότι «η Παλαιστίνι θα ελευθερωθεί και οι Παλαιστίνιοι θα εξασφαλίσουν τη νίκη».

Υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν χθες ότι ο Τραμπ θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ σήμερα ότι θα θέσει σε κίνηση τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ