4 ΣΧΟΛΙΑ

ΠΓΔΜ: Ζητάμε βοήθεια από την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας


Διατεθειμένος να χτίσει «γέφυρα» φιλίας με την Ελλάδα, ούτως ώστε να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και να διευκολυνθεί η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ζητά «στήριξη και βοήθεια από τους Έλληνες πολίτες και φυσικά μέσα από τους θεσμούς, από την ελληνική κυβέρνηση, από την αντιπολίτευση και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο». Και, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα της ονομασίας είναι «ένα ευαίσθητο θεμα και δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε για τους Έλληνες πολιτικούς», υπογραμμίζει τη βούλησή του, «να προσπαθήσουμε να καταλάβει ο ένας τον άλλο και να ενθαρρύνουμε την εξεύρεση λύσης, η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές». 

Για την ΠΓΔΜ δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, διακηρύσσει επίσης ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ενώ τονίζει ότι η μόλις έξι μηνών κυβέρνησή του καταβάλλει προσπάθειες για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις κυρίως στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Διοίκηση και στην Εκπαίδευση, ενώ όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις προτεραιότητα δίνεται στη βελτίωση των γειτονικών σχέσεων.

«Ζητάμε στήριξη και βοήθεια από τους έλληνες πολίτες και φυσικά μέσα από τους θεσμούς, από την ελληνική κυβέρνηση, από την αντιπολίτευση και από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Έχουμε υπόψη μας ότι το θέμα της ονομασίας είναι ένα ευαίσθητο θεμα και δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε για τους έλληνες πολιτικούς. Ωστόσο θέλουμε να προσπαθήσουμε να καταλάβει ο ένας τον άλλο και να ενθαρρύνουμε την εξεύρεση λύσης η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Είτε και οι δύο πλευρές θα είναι το ίδιο ευχαριστημένες, είτε το ίδιο δυσαρεστημένες». 

»Έτσι είναι οι συμβιβασμοί. Πιστεύω, όμως, ότι ως πολιτικοί μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερο αν έχουμε το κουράγιο να βρούμε μια λύση και να πάρουμε μια απόφαση, από το να την αναβάλουμε, όπως γινόταν στο παρελθόν» δήλωσε συγκεκριμένα. 

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
mario_koralh - 7/12/2017 15:07

Δυστυχώς εξ αιτίας του μητροπολίτη¨Ανθιμου και κάποιων άλλων χάσαμε το Σλαβομακεδονία , που δεχόταν ο Κυρο Γκλιγκόρωφ και μας εξασφάλιζε τέλεια από αλυτρωτισμούς . Τώρα έστω το Βόρεια Μακεδονία ή το Νέα Μακεδονία . Ας καταλάβουν κάποιοι Ελληναράδες ότι στους Σλαβομακεδόνες δεν επιτέπετε να μην δεχόμαστε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού τους .

Araujo_11 - 6/12/2017 18:35

Ο Ζόραν Ζάεφ νυν πρωθυπουργός των Σκοπίων εκλέχτηκε κάνοντας αντιπολίτευση κατα του πρώην πρωθυπουργού Γκρουέφσκι, ο οποίος παραμύθιαζε χρονια το λαό του με Μακεδονία, Μ Αλέξανδρο και δεν συμμαζεύετε. Τελικά το σλαβικό έθνος τους συρικνωνεται και οι Αλβανοί πολίτες των Σκοπίων πληθαίνουν με ταχύ ρυθμό. Ο νέος τους πρωθυπουργός εκλέχτηκε με τη ρητορική του να τελειώνουμε με το ψέμα του Γκρουεφσκι, δεν ήταν Σκοπιανός ο Μ Αλέξανδρος, δεν έχουμε σχέση με την αρχαία Μακεδονία... Συνέχεια και τον πολιτισμό της. Προςδιοριζόμαστε μονο γεωγραφικά ως μερος της αρχαίας Μακεδονίας και πρεπει να βρούμε κοινό αποδεκτό όνομα με τους Ελληνες ωστε να μπούμε Ε.Ε και ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια της ρητορικής του ξήλωσε τα αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου που είχαν στήσει, διέταξε να αποποιηθούν τα σύμβολα της Μακεδονίας, άλλαξε το όνομα του αεροδρομίου απο Μ. Αλέξανδρος σε Κ. Γκλικόροφ.

Εκανε δηλ πολλα βήματα συμβιβασμού αλλα με τον όρο Μακεδονία συμφωνια δεν θα υπάρξει. Γιατι δεν θέλουν και οι Ευρωπαίοι να γεμίσουν Αλβανούς, απλά τα πράγματα.

PasokosR21 - 6/12/2017 17:59

επισης το απιστευτο ειναι πως μονο η Ελλαδα εχει τοσο κομπλεξικους γειτονες οπως αλβανια σκοπια τουρκια

PasokosR21 - 6/12/2017 17:57

ζηταμε βοηθεια λεει μπουαχαχαχαχα,αν θελουν Ε.Ε να ονομαστουν οτιδηποτε αλλο εκτος απο Μακεδονια,η Μακεδονια ειναι μια και κατι Μεγας Αλεξανδρος που εχουν σε κατι αεροδρομια να τα βγαλουν...........μονο ετσι,αλλιως ας ονομαζονται οπως θελουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ και να ξεχασουν την Ε.Ε και θα μεινουν 100 χρονια πισω και μεσα στην φτωχια

ΕΠΟΜΕΝΟ