1 ΣΧΟΛΙΑ

Οι «βόμβες» που έριξε ο Ερντογάν για Λωζάνη, Αιγαίο και Θράκη


Τορπιλίζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αθήνα-προτού καν προσγειωθεί επί ελληνικού εδάφους-ο Τούρκος πρόεδρος αψήφισε όλα τα διπλωματικά στάνταρτς και ζήτησε επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida στο πρωθυπουργικό περιβάλλον- και όχι μόνο- υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια αργά χθες βράδυ. Εξ’ αυτού του λόγου, το κλίμα της επίσκεψης έχει επιδεινωθεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για έντονο προβληματισμό και ερωτήματα που εγείρονται από τη συνέντευξη του κ. Ερντογάν, διαμηνύοντας ότι η συνθήκη της Λωζάνης είναι «αδιαπραγμάτευτος θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δύο χωρών».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά ο κ. Ερντογάν έριξε τις «βόμβες» του χθες για τα εξής θέματα:

Για τη συνθήκη της Λωζάνης:
«Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω συγχρόνως ότι όλες οι συνθήκες χρειάζονται μία επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα, χρειάζεται επικαιροποίηση

Για το Αιγαίο και τις «αποστάσεις ανάμεσα στα νησιά»:
«Στο Αιγαίο υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των νησιών, που είναι αρκετά προβληματικές. Θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν, Έχουμε θέματα στην οριοθέτηση του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και στον καθορισμό τηςν υφαλοκρηπίδας. Αυτά τα θέματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν και να ανακουφιστούν οι δύο χώρες. Όλο το πρόβλημα αφορά αυτό. Ως εγγυήτριες, ως δίκαιες χώρες μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες διαδικασίες στα σχετικά κλιμάκια. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι είναι πρόβλημα τα τουρκικά πλοία, να πλέουν στο Αιγαίο. Αυτές είναι οι προκλήσεις που μπορούμε εύκολα να ξεπεράσουμε. Και στον εναέριο χώρο υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες κατά καιρούς και πραγματικά μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Τα μαχητικά μας αεροσκάφη δεν πρέπει να αποτελούν απειλή το ένα για το άλλο

Για τους 8 αξιωματικούς:
«Ο Αλέξης Τσίπρας μου υποσχέθηκε την έκδοση σε 15-20 ημέρες των οκτώ Τούρκων αξιωματικών». Απέρριψε δε το επιχείρημα της Αθήνας ότι η απόφαση για μη έκδοση των οκτώ ελήφθη από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, λέγοντας πως αν τέτοιες υποθέσεις αφεθούν στη Δικαιοσύνη «δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα». «Η Δικαιοσύνη δεν νοιάζεται τόσο», είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός

«Αναγκαία η αναβάθμιση των σχέσεων»

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, παρότι υπάρχει διάχυτος σκεπτικισμός, επιμένουν στην ανάγκη επαναπροσέγγισης με την Τουρκία. Και διαμηνύουν ότι η επίσκεψη του κ. Ερντογάν λογίζεται στο πλαίσιο της «αναγκαίας αναβάθμισης των σχέσεων των δυο χωρών με δεδομένο το ρόλο σταθερότητας της Ελλάδας στην περιοχή».

«Δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων», λένε χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές.

Διπλωματικές πηγές, ενώ την ίδια ώρα θυμίζουν την δήλωση Τζανακόπουλου, τονίζουν ότι η επίσκεψη είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας ύστερα από έξι και πλέον δεκαετίες και γίνεται σε μια χρονική περίοδο που η κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ καθιστά σημαντική την αναβάθμιση του διμερούς διαύλου επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.

Στο ζήτημα αυτό άλλωστε αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, ο οποίος υπογράμμισε: «Σήμερα, διερχόμαστε μια περίοδο με πολύ σημαντικές προκλήσεις τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας όσο και στην Ευρώπη που σχετίζονται με την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, τη μετανάστευση και την οικονομία. Η Ελλάδα και η Τουρκία, ευρισκόμενες στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, χρειάζεται να είναι σε θέση να τόσο να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις όσο και να αξιοποιούν τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικότερο από ποτέ να αναπτύξουμε τη διμερή διάσταση του διαλόγου και των σχέσεών μας».

Η ατζέντα

Σε ό,τι αφορά δε στην ατζέντα των συνομιλιών, αυτή μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

Μεταναστευτικό: η Αθήνα «καίγεται» να διασφαλιστεί η συμφωνά ΕΕ-Τουρκίας και να μην αυξηθούν οι προσφυγικές ροές
Αιγαίο-διμερείς σχέσεις: με φόντο την υπέρμετρη στρατιωτική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο, ενδιαφέρον αποκτούν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές. Με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει στο Anadolu ότι στόχος είναι «να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης». Επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η Συνθήκη της Λωζάνης.
Οικονομία: επί τάπητος και η προοπτική των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών στο εμπόριοκαθώς και σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ακτοπλοΐα, η σιδηροδρομική διασύνδεση
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα. «Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης. Σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και στις εμπλοκές αεροσκαφών, τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης Με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρά ατυχήματα. Είναι αναγκαίο να αναζωογονήσουμε τις συζητήσεις μας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις Διερευνητικές Επαφές», επισήμανε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη στο Anadolu.

Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να σταλεί μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο. «Είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτές οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν όταν οι δύο κοινότητες είναι έτοιμες και καλά προετοιμασμένες, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών. «Οφείλουμε να αναπτύξουμε τη θετική μας ατζέντα στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, στην οικονομία και τις επαφές μεταξύ των λαών μας.Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, καθώς και το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται όσο πιο αποτελεσματικά είναι δυνατόν», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, του εμπορίου και των μεταφορών.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας «οι Έλληνες θα υποστηρίζουμε πάντα τη δημοκρατία στην Τουρκία και μια Τουρκία προσανατολισμένη προς την Ευρώπη».

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
Θανάσης - 7/12/2017 09:19

Μπορεί η Ελλάδα να εμπιστευτεί την Τουρκία και τον Ερντογάν;Αναφέρομαι γενικά στη Τουρκία όχι λόγω φασιστικών ιδεών,αλλά γιατί εκ των πραγμάτων πάντα υπάρχει μια καχυποψία της Ελλάδας για την Τουρκία και το αντίθετο,ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.Όσον αφορά τον Ερντογάν συγκεκριμένα,έχει δείξει ότι δεν γίνεται να τον εμπιστευτείς.Ειδικά όταν ο ίδιος λέει για Λωζάνη και δεν σέβεται τίποτα.

ΕΠΟΜΕΝΟ