14 ΣΧΟΛΙΑ

Δείχνουν το δάσος γιατί τα... δέντρα τους τρομάζουν

Ο Ηλίας Τομαράς γράφει για την υποκρισία της "συνολική ευθύνης" που έδωσε φωνή ακόμα και στα... σαλιγκάρια της Ε.Ο.


Όσοι έχουμε το άρρωστο βίτσιο να ασχολούμαστε με το ελληνικό ποδόσφαιρο το έργο το έχουμε ξαναδεί. Την περίοδο της παντοδυναμίας της Εγκληματικής Οργάνωσης ο πολιτικός κόσμος, με ελάχιστες εξαιρέσεις που το πλήρωσαν ακριβά, σφύριζε αμέριμνα. Όταν δε η κατάσταση έφτανε στο απροχώρητο και το κεφάλι έπρεπε αναγκαστικά να βγει από την άμμο, τότε έκανε την εμφάνιση της η βολική τακτική της "συνολική ευθύνης". Κάποιοι έφταιγαν, κάπου βρίσκονταν και κάποτε θα τιμωρούνταν. Ονόματα δεν υπήρχαν παρότι ακούγαμε τις φωνούλες τους σε ηχογραφήσεις της ΕΥΠ, συγκεκριμένες ευθύνες δεν αποδίδονταν. "Να πληρώσουν όλοι όσοι φταίνε, αν φταίνε" κήρυτταν οι εθνοπατέρες και οργισμένοι στα κανάλια τόνιζαν ότι "επιτέλους πρέπει κάτι να γίνει".

Την Κυριακή το βράδυ ο Λούμπος Μίχελ εισέβαλε στο γήπεδο και είπε με κάθε τρόπο (στο αυτί, φωνάζοντας και με χειρονομίες) στον διαιτητή ότι τελείωσε γιατί τόλμησε να ακυρώσει ένα γκολ που σύμφωνα με τον κανονισμό είναι οφσάιντ. Δευτερόλεπτα μετά ο Ιβάν Σαββίδης μπήκε οπλοφορώντας με την εύσωμη συνοδεία του και απείλησε διαιτητή και ανθρώπους της ΑΕΚ. Συγκεκριμένα πρόσωπα με ονόματα και συγκεκριμένες θέσεις στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Δύο μέρες μετά η πολιτική της "συνολικής ευθύνης" έχει κάνει την εμφάνιση της και ένα ποτάμι υποκρισίας επιχειρεί να πνίξει τα γεγονότα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε πως "όλοι όσοι έχουν την ευθύνη θα τιμωρηθούν" ενώ το περιβάλλον του υφυπουργού αθλητισμού τονίζει πως "οι τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ είναι το πρόβλημα".

Επιστροφή λοιπόν στο "κάποιος, κάπου, κάποτε", επιστροφή στο βολικό τσουβάλιασμα του χαμηλού πολιτικού κόστους που την περίοδο των εκλογών θα μας δώσει την δυνατότητα να κλείσουμε το μάτι στον οπαδό. Δείχνουμε προς το δάσος γιατί τα δέντρα που κάνουν τη ζημιά είτε μας αποφέρουν καρπούς, είτε έχουν αγκάθια που θα μας πληγώσουν ανεπανόρθωτα.

Δεν κατέστρεψε το ελληνικό ποδόσφαιρο η Εγκληματική Οργάνωση, δεν έβαλε μπουρλότο στο φετινό πρωτάθλημα το "ή εμείς ή κανείς", δεν έφταιγε ο Μίχελ και ο Σαββίδης που δεν τελείωσε το ματς στην Τούμπα, φταίνε όλοι. Από την ΑΕΚ του Ντέμη και του Δημητρέλου ως τον ΠΑΟ των χιλίων προβλημάτων. Όλοι μέσα στο τσουβαλάκι που δεν έχει ετικέτα με ονόματα.

Και μέσα από σε αυτή τη βροχή της υποκρισίας να εμφανίζονται σαν σαλιγκάρια οι θεματοφύλακες του ο "Ολυμπιακό να κερδάει" και να μιλούν για δικαίωση. Να αποκτούν φωνή και να ζητούν πίσω τις Κυριακές τους και το όμορφο πρωτάθλημα που είχαν στήσει. Στη χώρα όμως του "φταίνε όλοι και κανείς συγκεκριμένα", στη χώρα του "ηθικός σημαίνει φλώρος και ηττοπαθής" ο καθένας μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος. Εδώ η μαγκιά είναι το έγκλημα σου να έχει αναγνωριστεί αλλά να έχεις αποφύγει την ποινή, όχι να μην είσαι εγκληματίας. 

Μέσα σε αυτό τον οχετό η ΑΕΚ καλείται να επιπλεύσει. Το ότι είναι κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό να είστε σίγουροι ότι βαθιά μέσα τους το αναγνωρίζουν και οι αντίπαλοι της. Αποδεδειγμένα βέβαια αυτό το διαφορετικό στην Ελλάδα δεν δικαιώνεται έμπρακτα αλλά μόνο ηθικά. Πλέον όμως δεν υπάρχουν άλλες αντοχές για αδικία και καμία ανοχή στο τσουβάλιασμα. Υπάρχουν μόνο καταγεγραμμένα γεγονότα, ονόματα, στοιχεία και μάχη μέχρι το τέλος απέναντι σε όλους. Όποιος επιχειρεί να βάλει την ΑΕΚ στην ίδια ζυγαριά με "Θείους", "Φαταούλ" και "Σερίφηδες" είναι μέρος του προβλήματος και απέναντι της.  

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
krisaek - 13/3/2018 22:08

Έγραψες!

AEKioannis64 - 13/3/2018 21:10

Την διαφορά στην ΑΕΚ την κάνει ο κόσμος της... Ο κόσμος της ΑΕΚ ούτε θα ανεχόταν ούτε πολύ περισσότερο θα επιδοκίμαζε συμπεριφορές παράγκας ή νεο-πλουτισμού.

K1tr1nos21 - 13/3/2018 21:42

Ενω την υγιή προσπαθεια που γινεται.. και την ολη υπερπροσπάθεια των παικτων μας ολη την χρονια.. την επιδοκιμαζει και την στηρίζει με το παραπανω...

K1tr1nos21 - 13/3/2018 20:59

μπράβο ηλία.. τα είπες όπως πρέπει με το όνομα τους.. ας μην επιτρέπουμε σε κανένα να τσουβαλιάζει την προσπάθεια της ΑΕΚ αυτή την τετραετία για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο χωρίς νεκροκεφαλές και γκρανκάσες.. με την εγκληματική οργάνωση και τον γεωργιανό μπιστολερο.. η ΑΕΚ και ο μελισσανίδης δεν είπαν η ΑΕΚ και το αιγάλεω να νικάνε.. η ΑΕΚ και ο μελισσανίδης δεν είπαν η εμείς η κανεις.. η ΑΕΚ και ο μελισσανίδης μετράνε ήδη έναν κλεμμένο τίτλο στη νέα εποχή πέρυσι στον βόλο.. ο μελισσανίδης... Συνέχεια όταν μίλαγε για καθαρότερο πρωτάθλημα ήταν τελικά και ο μονος που το πίστευε.. το πάλεψε ως το τέλος.. δεν τα έσπασε ούτε με τον αλαφούζο ούτε με τον ιβάν ενώ τον έστηναν μονο και μονο για να τελειώσει αυτούς που τόσα χρονια μας έκλεβαν τις κυριακές μας.. η πολιτεία έδειξε ότι την κάθαρση δεν την ζήταγε για καλύτερο ποδόσφαιρο.. αλλα για να βρει τον καινούριο χαλίφη και χορηγό.. ο παοκ επένδυσε στη νέα τάξη και βρήκε τον ρολο του "ασπαζοντας" το εμείς και το αιγάλεω λίγο παραλλαγμένο.. ίδια λογική.. ίδια νοοτροπία.. παντού δανεικούς και παραρτήματα.. και να μας σφυρίζουν οι δικοί μας.. η ΑΕΚ δεν έχει και ούτε είχε ποτε στο παρελθόν σχέση με τέτοιες λογικές και τέτοιες νοοτροπίες.. οποιος δεν ξεχωρίζει την ΑΕΚ από όλο αυτό το άρρωστο καραγκιοζιλίκι ομάδων και θεσμών που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό.. οποιος δεν ξεχωρίζει την ΑΕΚ από όλη αυτή την παρακμή είναι ψεύτης και εχθρός της ΑΕΚ.. όσο ΑΕΚ και να δηλώνει η να νομίζει πως είναι..

diomidis60 - 13/3/2018 20:14

Η νομική επιστήμη δεν δέχεται τον όρο ''συλλογική ευθύνη''. Η ευθύνη είναι ατομική και μόνο ατομική. Ακόμη και σε εποχή πολέμου. Οι πολιτικοί είναι αδαείς, μην πω αμόρφωτοι. Μπερδεύουν το γεγονός με το συμβάν και το ανάποδο.

diakomanolis - 13/3/2018 20:31

Δώσε παρακαλώ ένα παράδειγμα για "γεγονός" και ένα για "συμβάν".Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

diomidis60 - 13/3/2018 23:01

Συγνώμη, δεν είχα σύνδεση για να σου απαντήσω: Η γέννηση του παιδιού σου είναι γεγονός. Το ποτήρι που έσπασες είναι συμβάν. Η παθογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι γεγονός. Το γεγονός έχει δυναμική, παρελθούσα και ιστορική βάση. Το συμβάν περιστασιακή.

Important21 - 13/3/2018 20:57

Γεγονός μπορεί να θεωρηθεί η εικασία (?) ότι το ποδόσφαιρο το υποκινουν κάποιοι. Συμβάν μπορεί να θεωρηθεί αυτό της Κυριακής! (Αν καταλαβαίνω καλά)!

demaze - 13/3/2018 20:15

Σωστός...

Thomas11 - 13/3/2018 20:15

Ωραίο ποστ ...μπράβο σου...

combatiente_21 - 13/3/2018 20:14

Επειδή ακούω και το άλλο από το πρωί στα ραδιόφωνα,ο Σαββίδης λέει έχει ρίξει λεφτά και έχει βοηθήσει την χώρα...τον έπιασε ο πόνος δηλαδή?η πήρε όλα τα φιλέτα στην Θεσσαλονίκη κοψοχρονια ..επειδή έχει βρει καμμένη γη...


Μην ακουω αηδιες,άμα είναι έτσι ας έρθει και στα σπίτια μας να ανοίξει και το ψυγείο άμα είναι... Συνέχεια ,αφού έχει βοηθήσει την χώρα χωρίς προσωπικό του κέρδος......

ntelos500 - 13/3/2018 20:01

Φοβερό άρθρο....σα να μιλάει και να βγαίνουν έξω αυτά που σκέφτεται ο καθε ένας από εμάς

bladerunner1924 - 13/3/2018 20:01

ΤΑ ΑΝΩΘΙ

demetrios21 - 13/3/2018 19:54

Μπραβο, Ηλια!

ΕΠΟΜΕΝΟ