0 ΣΧΟΛΙΑ

Επαναπατρίστηκαν οι σοροί των 20 Αιγύπτιων κοπτών που είχε αποκεφαλίσει το ISIS


Στην πατρίδα τους γύρισαν τα λείψανα 20 κοπτών χριστιανών από την Αίγυπτο που είχαν εκτελεστεί από τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) το 2015 στη Λιβύη.

Ο ορθόδοξος κόπτης πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ ήταν παρών στην υποδοχή των σορών των ανδρών, που ανακαλύφθηκαν τον Οκτώβριο κοντά στη Σύρτη της βόρειας Λιβύης, πρώην οχυρό των τζιχαντιστών στη Λιβύη.

Μερικές ώρες νωρίτερα, φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είχε μεταδώσει ότι τα λείψανα φορτώθηκαν σε αεροσκάφος της λιβυκής αεροπορικής εταιρείας Αφρικίγια στο αεροδρόμιο της Μισράτας, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου φυλάσσονταν.

Τα πτώματα 20 Αιγύπτιων κι ενός ακόμη άνδρα που σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Οτμάν αλ Ζεντάνι προφανώς ήταν υπήκοος χώρας της Αφρικής (σ.σ. της Γκάνας, όπως διαπιστώθηκε αργότερα), «δεν ήταν εύκολο καθήκον» να αναγνωριστούν, καθώς βρίσκονταν σε προχωρημένη αποσύνθεση, ενώ τα θύματα είχαν αποκεφαλιστεί από τους τζιχαντιστές.

Ο ιατροδικαστής είχε εξηγήσει ότι η αναγνώριση κατέστη εφικτή μόνο όταν οι οικογένειες των θυμάτων έστειλαν δείγματα γενετικού υλικού.

Το ΙΚ είχε διανείμει τη 15η Φεβρουαρίου 2015 ένα βίντεο που απεικόνιζε τον αποκεφαλισμό αυτών που οι τζιχαντιστές είπαν πως ήταν 21 κόπτες, μετά την απαγωγή τους τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς στη δυτική Λιβύη.

Αμέσως μετά την εκτέλεση των ομήρων, δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι που εργάζονταν στη Λιβύη--στους τομείς των ακινήτων, των υπηρεσιών, της γεωργίας, κ.λπ.--εγκατέλειψαν τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ