0 ΣΧΟΛΙΑ

Πτώση-ρεκόρ για την τουρκική λίρα


Η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στη νομισματική πολιτική της χώρας, εάν επανεκλεγεί τον ερχόμενο Ιούνιο, είχε ως αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να σημειώσει ιστορικό χαμηλό, έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τη δήλωση του Τούρκου προέδρου στο Bloomberg, η ισοτιμία δολαρίου/λίρας άγγιξε το 4,3981.

«Όταν οι άνθρωποι συναντούν δυσκολίες εξαιτίας της ασκούμενης νομισματικής πολιτικής, από ποιον θα ζητήσουν ευθύνες;», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Από τον πρόεδρο θα αναζητήσουν τις ευθύνες. Επομένως, αφού ο πρόεδρος είναι υπόλογος, τότε θα πρέπει να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι εκείνος επηρεάζει την νομισματική πολιτική. Ξέρω ότι κάτι τέτοιο θα κάνει κάποιους να νιώσουν άβολα, αλλά πρέπει να το κάνουμε».

Με το τουρκικό νόμισμα να έχει υποχωρήσει φέτος έναντι και των 17 ισχυρότερων νομισμάτων, ο Ερντογάν επεσήμανε στο Bloomberg TV πως μετά την μετατροπή του τουρκικού πολιτεύματος σε πλήρως προεδρικό, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά την προτροπή του για χαμηλότερα επιτόκια.

Επισημαίνεται πως το τρέχον επιτόκιο είναι 13,5% και ο πληθωρισμός τρέχει με 10,9%.

Πηγή: liberal.gr

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ