0 ΣΧΟΛΙΑ

Υπεψηφίστηκε στη Βουλή: Η κυβέρνηση δεν θα πέφτει εξαιτίας της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας


Με 224 ψήφους υπέρ πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής κατά την Αναθεώρηση του Συντάγματος το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή ΠτΔ από τις πρόωρες εκλογές.

Επίσης πέρασε το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο του ελληνικού κράτους με 156 ψήφους έναντι 151 στην προ μηνός ψηφοφορία στη Βουλή.

Ακόμα, η ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έλαβε 175 ψήφους, έναντι 179 στην προηγούμενη ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι για την συγκεκριμένη διάταξη έκανε ειδική αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τη ΝΔ ότι κρυφίως αποσύρθηκαν οι βουλευτές της επειδή είχε αναδρομική ισχύ, κάτι που αμφισβήτησε η Νέα Δημοκρατία.

Η υπερψήφιση από τη σημερινή Βουλή του άρθρου 32 του Συντάγματος ουσιαστικά προφυλάσσει τις επόμενες κυβερνήσεις από ανατροπή και πρόωρες εκλογές λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή υπερψήφιση του άρθρου επιτρέπει στην επόμενη Βουλή να αλλάξει την επίμαχη διάταξη κατά το δοκούν. Κι αυτό γιατί όσες διατάξεις υπερψηφίζονται από την παρούσα Βουλή με πλειοψηφία άνω των 180 ψήφων, όπως συνέβη με το άρθρο 32, αναθεωρούνται από την επομένη- την Αναθεωρητική Βουλή- με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Έτσι, εφόσον στην επόμενη Βουλή η Νέα Δημοκρατία έχει αυτοδυναμία, θα μπορεί να προωθήσει το δικό της σχέδιο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που προβλέπει 3 ψηφοφορίες, τις πρώτες δύο με αυξημένη πλειοψηφία και στην τρίτη, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ