επιστροφή

Σφινάκια

με τον Κώστα Κετσετζόγλου
Κετσετζόγλου Κώστας

Να πούμε και πάλι καλή χρονιά. Με υγεία σε όλους πάνω από όλα. Μια χρονιά που αναμένεται συναρπαστική. Και στο τέλος θα γίνει απλά αυτό που πρέπει να γίνει. Ομολογώ πως δεν περίμενα τόσο μεγάλη ανταπόκριση στην πρόταση για καθαρισμό του οικοπέδου της ΑΕΚ από δέντρα κτλ ώστε να κερδηθεί κάποιος χρόνος από αυτόν που χάνεται με τα κόλπα του δημάρχου π.χ. Φυσικά το έψαξα καλύτερα το θέμα και βρήκα πως με πρόσφατη υπουργική απόφαση, Οκτώβριος του 2013, το πράγμα έχει απλοποιηθεί πολύ. Θεωρώ μάλιστα πως η ΑΕΚ μπορεί αν θέλει να κινηθεί άμεσα και να κάνει μια αρχή. Ο νόμος λοιπόν αναφέρει τα εξής:

"Για την κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή τις Ζ.Ο.Ε. κατατίθενται τα εξής:

1) βεβαίωση του μηχανικού ότι αυτά δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων ή από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας,

2) τεχνική έκθεση του μηχανικού στην οποία περιγράφεται ο λόγος για τον οποίο επιβάλλεται η κοπή. Ειδικότερα για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν σε εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο δηλώνεται ότι εξασφαλίζεται ο ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός δέντρων όπως αυτός ορίζεται στις διατάξεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού Υπουργική Απόφαση 3046/304/1989 (∆'59), όπως εκάστοτε ισχύει.

3) αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος της οικοδομικής αδείας ή της άδειας δόμησης εφόσον υφίσταται ή του προσαρτώμενου σε δικαιοπραξία, στο οποίο θα σημειώνεται η θέση των δέντρων που θα κοπούν, τα σημεία λήψης των φωτογραφιών και τυχόν μελλοντικές θέσεις φύτευσης δέντρων".

 

Τα πράγματα φαίνονται ξεκάθαρα. Τα 29 στρέμματα και κάτι μέτρα του οικοπέδου της ΑΕΚ μπορεί να συνορεύουν με μητροπολιτικό πάρκο αλλά δεν είναι δάσος. Τα δυόμισι επιπλέον στρέμματα που δόθηκαν στην ομάδα έχουν αποχαρακτηριστεί με όλους τους νόμιμους τρόπους όπως πρόσφατα επιβεβαίωσε και το δασαρχείο απαντώντας στο γελοίο αίτημα του κονιόρδου της Φιλαδέλφειας. Αρα η διαδικασία είναι απλή. Αν η ΑΕΚ κάνει τις απαραίτητες κινήσεις με τον μηχανικό της και πάρει την άδεια για την κοπή τότε είμαι βέβαιος πως θα βρεθούν πολλοί εθελοντές με εμπειρία στο πριόνι για να καθαρίσουν το οικόπεδο από τα δέντρα. Και βέβαια εκατοντάδες θα είναι οι εθελοντές που θα κάνουν μια ανθρώπινη αλυσίδα αν χρειαστεί να προστατευτούν οι άνθρωποι που θα κάνουν ΝΟΜΙΜΑ την δουλειά τους από τίποτα παράνομους οικοταλιμπάν που θα σπεύσουν να προστατεύσουν τα δεντρα του πρώην άλσους ξεχνώντας πως βάσει νόμου θα αντικατασταθούν στο πολλαπλάσιο από την ΑΕΚ. Και στο υπόλοιπο μητροπολιτικό πάρκο αλλά και σε άλλο οικόπεδο της πόλης όπως ξέχασε να πει ο αρχιψεύτης μιλώντας στους δικούς του μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στο ΔΣ του δήμου Φιλαδέλφειας. Ενας μηχανικός λοιπόν, μια υπεύθυνη δήλωση και μια πολύ καλή αρχή θα γίνει για το γήπεδο μας. Το όνειρο εκατομυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Το χρέος προς αυτούς που έφυγαν με το Μαράζι. Η υποχρέωση προς τους προγόνους μας που το έφτιαξαν εκεί πολύ πριν γίνει το άλσος και καμιά δεκαριά χρόνια πριν ιδρυθεί ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας. Μακάρι να πάνε όλοι καλά και να γίνει σύντομα αυτό που πρέπει. Σε περίπτωση που γίνει προσφέρομαι εθελοντικά να φωνάζω... πέφτεεεεειιιιιιιι για την προστασία των εθελοντών - φρουρών αλλά και των οικοταλιμπάν που λογικά θα έχουν έρθει να αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους δέντρα. Φυσικά τα δέντρα μπορούν επιτόπου μετά να κοπούν σε μικρά κομμάτια και να δοθουν σε οικογένειες της πόλης που δεν εχουν ξύλα για τα τζάκια ή τις ξυλόσομπες τους. Περιμένουμε λοιπόν την επόμενη κίνηση... Η ΑΕΚ έχει το... πριόνι και το καρπούζι. Μην ξεχάσω να υπενθυμίσω σε κάποιους φίλους που μου έστειλαν μηνύματα ότι η ΑΕΚ δεν πρέπει να προκαλέσει τον Δήμο και τους δημότες ή το ακόμη πιο αστείο πως υπάρχει κίνδυνος φυλάκισης για όποιον κόψει τα δέντρα να υπενθυμίσω πως τα δέντρα αυτά θα κοπούν υποχρεωτικά για να γίνει το γήπεδο. Ο Νομος λέει να κόπουν! Και πρέπει να τους ταράξουμε στη νόμιμοτητα...

 

Και επειδή το 2015 ήρθε αλλά μόνο ο Σαρρής... έφυγε να υπενθυμίσουμε πως οι παρακάτω κατηγορίες είναι για πρόσωπα οου συνεχίζουν να κάνουν την ... δουλειά από την οποία προέκυψαν οι κατηγορίες. Ούτε Κα έχει αρχίσει η... κάθαρση: "Οι διώξεις είναι προσωποποιημένες, και βασίζονται στις εξής κατηγορίες: συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ηθική αυτουργία ως προς την εγκληματική οργάνωση. Απάτη κατά συναυτουργία και κατ'  εξακολούθηση συνήθεια και επάγγελμα, απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, καθώς και ηθική αυτουργία με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος κατ' επάγγελμα και συνήθεια. Στα αδικήματα συγκαταλέγεται και αυτό της δωροδοκίας - δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος. Την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης φέρουν συνολικά 7 από τα 16 εμπλεκόμενα πρόσωπα. Στο πόρισμα αναμένεται το πως η εγκληματική οργάνωση έστηνε ματς, όριζε συγκεκριμένους διαιτητές - εξαπατώντας ασφαλώς τον φίλαθλο κόσμο-, προκειμένου να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα ενώ τονίζονται ιδιαίτερα οι συνέπειες της χειραγώγησης, με ομάδες που υποβιβάζονται χάνοντας τεράστια ποσά και άλλες που αντιθέτως αποκομίζουν τεράστια κέρδη".