επιστροφή

Σφινάκια

με τον Κώστα Κετσετζόγλου
Κετσετζόγλου Κώστας

Με φωτεινή εξαίρεση τον αγώνα του ΟΑΚΑ με τον Ατρόμητο η ΑΕΚ συνεχίζει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και μετά την αλλαγή προπονητή και παρά την ενίσχυση της με τον παίκτη (Κρίστιτστιτς) που η μη απόκτηση του, η όποιου άλλου ποιοτικού κεντρικού χαφ, ήταν η αρχή του κακού τον Αύγουστο αλλα και την παραμονή και επιστροφή των Σιμόες και Μπακασέτα. Η χρονιά αυτή πρέπει να ξεχαστεί γρήγορα αλλά τα συμπεράσματα της πρέπει να εξαχθούν μετά από σκληρή αυτοκριτική και να είναι οδηγός για το μέλλον. Γιατί με αυτή την συνταγή, αυτά θα είναι τα αποτελέσματα κι ας αποκλείεται να υπάρξει ομάδα που θα κάνει στο μέλλον την εξωπραγματική πορεία που έκανε φέτος ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα. Και φυσικά δεν εννοώ μόνο τις μεταγραφές.

Οι ειδήσεις από την ποδοσφαιρική ομάδα λοιπόν δεν είναι καλές αυτή την εποχή. Εκατό φορές Πιο σημαντικές όμως ήταν δύο άλλες ειδήσεις που δεν προήρθαν από τους αγωνιστικούς χώρους αλλά τα αποτελέσματα τους θα υπάρχουν όταν όχι μονο οι πρόσφατοι αγώνες αλλά και το φετινό πρωτάθλημα θα είναι μακρινή ανάμνηση ή θα έχει ξεχαστεί. Με την ψήφιση του αθλητικού νόμου την προηγούμενη εβδομάδα, στο συγκεκριμένο άρθρο που ενδιέφερε την ΑΕΚ κι από τη Νέα Δημοκρατία, που δίνει το δικαίωμα στις ΠΑΕ να χρηματοδοτούν τα γήπεδα που παίζουν και μετά  και την χθεσινή πανηγυρική έγκριση των όρων με τους οποίους η Περιφέρεια Αττικής θα συνάψει συμφωνία με την Ερασιτεχνική ΑΕΚ για τα 20.000.000 ευρώ της επιχορήγησης της Αγιά Σοφιάς ουσιαστικά έχει κλείσει η χρηματοδότηση του γηπέδου της ΑΕΚ!  Του νέου γηπέδου της ΑΕΚ που δεν θα γινόταν ποτέ επειδή δεν μπορούσε να γίνει κι εδώ και ένα χρόνο ακριβώς από σήμερα το βλέπουμε να σηκώνεται προς τον ουρανό μαζί με την... διάθεση μας. Και χάρη σε έναν άνθρωπο, τον Δημήτρη Μελισσανίδη, την εποχή της πιο σκληρής οικονομικής κρίσης από την ημέρα που γκρεμίστηκε ο ΝΑΟΣ το να ξαναχτίζεται πλέον σε ρυθμούς ρεκόρ με το χρήμα να ρέει έχει γίνει τόσο…. της πλάκας που πολλοί ξεχνάνε πως για 10 χρόνια παρέμενε ουσιαστικά τελειωμένη ιστορία και η ΑΕΚ πήγαινε για μόνιμη κάτοικος ΟΑΚΑ με το γήπεδο να παραμένει χωράφι και σε εποχές που λεφτά υπήρχαν και η κρίση δεν υπήρχε. Και δεν μιλάμε για τα τέσσερα δικαστήρια που έχουν κερδηθεί στο ΣΤΕ και τα άλλα 7 δεξιά κι αριστερά αλλά για το κομμάτι της χρηματοδότησης με ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ εμπορικές χρήσεις που όταν το έλεγε ο Μελισσανίδης οι ξυπνιτζήδες έλεγαν ότι δεν γίνεται. 

  Με τα 20.000.000 της περιφέρειας που έφτασε η ώρα να δοθούν έξι χρόνια μετά την έγκριση τους από το τότε συμβούλιο υπό τον κύριο Σγουρό κι αφού η κυρία Δούρου αποδείχτηκε απόλυτα σωστή στο θέμα του γηπέδου απέναντι στην ΑΕΚ και με όσα εκατομμύρια χρειαστούν από τα περίπου 30.000.000 κέρδη της ΑΕΚ φέτος χάρη στο νόμο Βασιλειάδη που έλυσε ένα πρόβλημα δεκαετιών η ΑΕΚ θα μπει στο νέο της γήπεδο χωρίς να χρωστάει ευρώ. Δεν είναι όνειρο. Δεν το λέει κάποιος για πλάκα. Εϊναι πραγματικότητα. Και συγνώμη που πονάει κάποιους. Να πω με την ευκαιρία ότι για μένα δεν είναι ανεκτά τα σχόλια τύπου “γράφετε για το γήπεδο για να ξεχάσουμε ότι δεν νικήσαμε τον ΠΑΟ ή μετά από γκέλα βγαίνει πάντα θέμα γηπέδου”. Δεν τα ανέχομαι. Ούτε στον τοίχο μου στο facebook, ούτε κάτω από άρθρα που γράφω. Εκεί που εξαρτάται από αυτούς βέβαια μπορούν να γραφουν ότι θέλουν. Εγώ όμως έχω το δικαίωμα να μην θέλω να έχω καμία σχέση με όσους δηλώνουν ΑΕΚτζήδες και ειρωνεύονται τις ειδήσεις για το σημαντικότερο πράγμα του 21ου αιώνα για την ΑΕΚ επειδή και καλά είναι ξύπνιοι ενώ οι υπόλοιποι που στεναχωριούνται για την ομάδα αλλά δεν μπλέκουν το ύψιστο θέμα του γηπέδου είναι… πρόβατα. Δεν θέλω να με διαβάζετε, δεν θέλω να διαβάζετε aek365, δεν θέλω τα like ή τα share σας. Μπορείτε να κλαίτε μαζί με τον Μαρινάκη που καμάρωνε ότι με την ψήφο των Ολυμπιακών έβγαλε την Δούρου που… έδωσε τα 20 εκατομμύρια στην Αγιά Σοφιά και μαζί με τους ψευτοαεκτζήδες που νόμιζαν πως η ΑΕΚ θα γίνει τόσο μικρή ώστε να μπορούν να την διοικούν αυτοί με τις παρανοϊκές τους ιδέες και πολέμησαν τόσο πολύ αυτόν που τους πέταξε έξω ώστε να φτάσει να τους αποθεώνει μέχρι κι ο… Γαβαθιώτης. Περαστικά σας. Και δεν θέλουμε να σας ξέρουμε.

Παρεμπιπτόντως να επισημάνω δυο πράγματα. Τα έχω γράψει και τα έχω πει πολλές φορές αλλά βλέπω ότι πάρα πολλοί ακόμη είναι μπερδεμένοι. Τα χρήματα της περιφέρειας δεν δίνονται για την υπογειοποίηση, εκείνο είναι άλλο έργο δημόσιο με δικό του προϋπολογισμό, ούτε προέρχονται από ΕΣΠΑ. Τα ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτούν γήπεδα. Είναι χρήματα από το πλεόνασμα της περιφέρειας και δίδονται για να βοηθηθεί η ΑΕΚ να αποκτήσει αθλητική εγκατάσταση όπως γίνεται και με εκατοντάδες άλλες ομάδες και τις εγκαταστάσεις τους σε όλη την Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να λέει κάποιος ανακρίβειες. Η ΑΕΚ βοηθείται με ένα ποσοστό να χτίσει το γήπεδο της όπως χαρίζονται επιπλέον 37 στρέμματα στον ΠΑΟΚ για τον δικό του και δεν ξέρουμε ακόμη το πλάνο χρηματοδότησης   του ή όπως του χτίστηκε δωρεάν ιδιόκτητο γήπεδο στο μπάσκετ ή όπως έχει βοηθηθεί με 1000 τρόπους ο Ολυμπιακός να είναι 15 χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμό με δικό του σύγχρονο γήπεδο από το 2004 και να έχει τα πάντα, για το Καραϊσκάκη, απλήρωτα. Οπως θα βοηθηθεί κι ο ΠΑΟ όταν πρώτα ο Θεός φτιάξει κάτι δικό του. Μην ξεχνάμε πως η ΑΕΚ έμεινε άστεγη επειδή το 2003 γκρέμισε το γήπεδο της έχοντας στα χέρια της νόμιμη άδεια ανέγερσης βασισμένη σε νόμο που είχε ψηφίσει το 90% της τότε Βουλής και κρίθηκε αντισυνταγματικός και τελικά ήταν η μόνη ομάδα που δεν κέρδισε τίποτα από την Ολυμπιάδα του 2004 όταν ακόμη κι ο ΠΑΟΚ κι ο Αρης ανακαίνισαν Τούμπα και Χαριλάου με χρήματα από τα Ολυμπιακά έργα κι ας ήταν σε άλλη πόλη. Δύο στρέμματα και 20.000.000 είναι η βοήθεια που πήρε η ΑΕΚ μετά από 16 χρόνια ταλαιπωρίας. Σιγά μην ντραπούμε κιόλας. Ευχαριστούμε και πάμε παρακάτω. 

Επίσης, για να πάμε στο δέυτερο, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως τα χρήματα που θα πάνε από τα ταμεία της ΑΕΚ στο γήπεδο δεν θα γίνονταν ούτως ή άλλως μεταγραφές. Φυσικά και μεταγραφές να γινόταν προσωπικά προτιμώ να πάνε στο γηπεδο όπως είμαι βέβαιος και πολλοί άλλοι. Ομως η ΑΕΚ στο τέλος της χρήσης της οικονομική περιόδου (30-6) θα είχε κερδοφορία πάνω από 20.000.000 ακομη κι αν έδινε και τα 6.000.000 μετρητά για τον Πόνσε π.χ. Ακόμη κι αν είχε πάρει 2-3 παίκτες εκατομμυρίων. Γιατί όπως καταλαβαίνουν όσοι γνωρίζουν λίγο λογιστικά Α.Ε τα χρήματα που δίνονται αποσβαίνονται αναλογικά κάθε χρόνο για όσα χρόνια διαρκεί το συμβόλαιο του παίκτη. Δεν μπαίνουν όλα σε μια χρήση, δεν αφαιρούνται άμεσα από τα κέρδη. Το δε συμβόλαιο κάθε παίκτη μπαίνει κάθε σεζόν στα έξοδα με το ανάλογο ποσό και όχι την ημέρα της υπογραφής. Oπότε αν έκανες 20, λέμε τώρα, εκατομμύρια μεταγραφές μέχρι 30 Ιουνίου πάλι φόρο εισοδήματος θα πλήρωνες και τα 20 θα τα αφαιρούσε αναλογικά τα επόμενα χρόνια ανάλογα με το συμβόλαιο του κάθε παίκτη. Αν το είχε κάνει τον Γενάρη θα αφαιρούσε από τα κερδη αναλογικά για το εξάμηνο το κόστος που αναλογούσε. Η ΠΑΕ ΑΕΚ μαζί με την προκαταβολή για το επόμενο οικονομικό έτος θα πλήρωνε φόρο εισοδήματος κάποια εκατομμύρια ευρώ, πανω από το 50% των κερδών της, και παράλληλα θα έπαιρνε… δάνειο η ΑΕΚ όχι ως ΠΑΕ για να πληρωθει το γήπεδο που θα παίζει η ΠΑΕ. Αυτός ο παραλογισμός τελείωσε με το νέο νόμο Βασιλειάδη που επιτέλους μας έκανε Ευρώπη. Και τα καλά του θα τα βρει μπροστά του και όποιος άλλος κάνει γήπεδο από εδώ και πέρα. Θα συμφωνείτε φαντάζομαι ότι είναι καλύτερο να πάνε τα χρήματα στο γήπεδο της ΑΕΚ παρά στην εφορία. Προσοχή. Εφορία θα πληρώσει η ΑΕΚ ούτως ή άλλως. Οχι όμως 10.000.00 ευρώ που θα τα στερούσε από το γήπεδο της. Σημασία βεβαια μεγαλύτερη από όλα αυτά έχει ότι τα κατάφερε η ΑΕΚ. Το γήπεδο πήρε φόρα και δεν σταματά και πλέον το αγκάθι της χρηματοδότησης που δεν τολμούσαν ούτε να το αγγίξουν όλοι οι προηγούμενοι δεν υφίσταται. Το έκανε να φαίνεται απλό ο Μελισσανίδης. Οπως είναι όλα τα πράγματα πανευκολα όταν τα κάνουν… αλλοι. Μόνο που το συγκεκριμένο μόνο ένας θα μπορούσε να το κάνει. Και το έκανε αφήνοντας στίγμα στην αιωνιότητα…