V
επιστροφή

Σφινάκια

με τον Κώστα Κετσετζόγλου
Κετσετζόγλου Κώστας

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Μεγάλη γιορτή η σημερινή. Και πάντα τέτοια μέρα αυτή ΕΔΩ την γιορτή έχω στο μυαλό μου. Στην Ελλάδα που είναι παντού. Στην Ελλάδα της ψυχής. Πάμε στα δικά μας. Η ανακοίνωση Βιντιάδη βγήκε δύο ώρες πριν λήξει η προθεσμία που ο ίδιος είχε δώσει στον εαυτό του. Δύο ώρες πριν εκπνεύσει η 5η Ιανουαρίου.  Μια ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής που θα μπορούσε να έχει γραφτεί άνετα μέσα σε 10 λεπτά και να είχε βγει από την Πέμπτη όταν πλέον είχαν διαρρεύσει οι ανακοινώσεις για την συμφωνία με τις δύο μεγάλες Κινεζικές εταιρίες. Μια ανακοίνωση που δίνει ένα χρονικό ορίζοντα 30 ημερών για την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης αλλά καθόλου αναλυτική δεν είναι όπως ο ίδιος ο Βιντιάδης ενημέρωνε τον πρόεδρο της ΑΕΚ πως θα είναι. Επίσης δεν αναφέρει με ακρίβεια ποιος θα είναι ο ρόλος του Χάρις και ποιος ακριβώς ο ρόλος των Κινέζων όχι στο μάνατζμεντ αλλά και στο οικονομικό κομμάτι.

Αυτό που λέει είναι πως λείπουν λεφτά από τα 20 εκατομμύρια που έχει αποφασίσει, μετά από τις εισηγήσεις του Χάρις, πως πρέπει να έχει για να εγγυθεί μια τριετία ανάπτυξης για την ΑΕΚ. Κατανοητό. Ανθρώπινο. Εντιμο. Οπως έντιμο είναι πως δεν χρησιμοποίησε καν το μεγαλύτερο, κατ εμέ, επιχείρημα καθυστέρησης και δυστακτικότητας. Οτι δεν υπάρχει καμία ρύθμιση χρεών, που θεωρούταν δεδομένο πως θα έχει ψηφιστεί από το τέλος του 12, και η ΑΕΚ τώρα που μιλάμε πρέπει να πληρώνει 850.000 τον μήνα (!) δόση. Δεν έχει καταφέρει λοιπόν να μαζέψει τα απαραίτητα χρήματα. Δεν εγγυάται ότι θα τα καταφέρει. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Κανείς δεν θέλει να ρισκάρει αν δεν είναι σίγουρος πως μπορεί. Κανείς δεν βάζει εύκολα τα λεφτά του. Δείχνει επιχειρηματική ωριμότητα το να μην κάνεις το πανεύκολο. Να πάρεις την ΑΕΚ. Γιατί κακά τα ψέμματα ακόμη και με τα 3-4.000.000 ευρώ που όλοι λένε πως έχει για να βάλει ο ίδιος θα μπορούσε άνετα να έχει πάρει ήδη την ΑΕΚ που εδώ και δύο χρόνια δεν την έχει χρηματοδοτήσει κανείς. Κωλοτούμπες θα έκαναν όλοι με τα 4.000.000. Ο άνθρωπος λοιπόν αν εξαιρέσεις πως είχε δημιουργήσει σε επίσημες επαφές του, με διοίκηση και οπαδούς, προσδοκίες για μια πιο αναλυτική ανακοίνωση, έχοντας βέβαια ξεκαθαρίσει πως η ανακοίνωση δεν θα έλεγε πως παίρνει την ΑΕΚ, μια χαρά τα είπε. Για αυτόν και την προσπάθεια του. Σε εμάς δεν κάνουν.  Η ΑΕΚ δυστυχώς δεν μπορεί να περιμένει. Θα μπορούσε να περιμένει πανεύκολα αν ο Βιντιάδης αποφάσιζε να κάνει την ταμειακή διευκόλυνση που απαιτείται ώστε η ΑΕΚ να μείνει ζωντανή και να ενισχυθεί ώστε να πάρει τους απαραίτητους βαθμούς στα επόμενα πέντε παιχνίδια που κατά την άποψη μου θα κρίνουν όλη την χρονιά. Δεν δείχνει όμως τέτοια διάθεση. Και παρότι η ΑΕΚ πήρε ενημερότητες και δελτία και έχει ήδη κάνει τρεις μεταγραφές δεν προκύπτει από πουθενά πως βοήθησε σε αυτό ο Βιντιάδης. Αν το κάνει αύριο το πρωί τότε δικαιολογημένα θα κερδίσει τον χρόνο που ζήτησε και μάλιστα χωρίς να χάσει τα λεφτά του. Δεν μπορεί όμως η ΑΕΚ να ζει με αν.

Ο κόσμος σε συνδυασμό με την πάρα πολύ δύσκολη θέση της ομάδας, γιατί αν η ΑΕΚ ήταν 6-7η θα μπορούσε να γίνει εκ του ασφαλούς μεγαλύτερη υπομονή, δικαιολογημένα δεν πιστεύει. Δεν πιστεύουν ούτε οι παίκτες, που δείχνουν δυστυχώς λίγοι αγωνιστικά για τις περιστάσεις αλλά κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να παίζουν χωρίς να πληρώνονται, δεν πιστεύει κανείς.

Πρέπει λοιπόν να πάμε παρακάτω. ΤΩΡΑ. ΑΜΕΣΑ. Στις άλλες λύσεις που υπάρχουν ή θα προκύψουν. Ο Ντέμης στην συνάντηση που έκανε με τους οπαδούς είχε αφήσει να εννοηθεί πως κάτι έχει στο μυαλό του. Πρέπει να το δημοσιοποιήσει. ΑΜΕΣΑ. Είναι σίγουρο πως δεν έχει όλα τα χρήματα που χρειάζονται όμως μπορεί να ηγηθεί μίας προσπάθειας. Πολλοί πιστεύουν πως είναι η καλύτερη λύση και μην ξεχνάμε πως την δική του σφραγίδα είχε η πιο μεγάλη και σοβαρή ταμειακή διευκόλυνση που έχει γίνει στην ΑΕΚ. Το καλοκαίρι δεν τα είχε καταφέρει να ολοκληρώσει την προσπάθεια του όμως τώρα η ΑΕΚ είναι στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να εξαντλήσει την κάθε πιθανότητα που υπάρχει.

nbsp; Μετά υπάρχουν άλλες προτάσεις. Αυτή που είχε κάνει ο Τάκης Κανελλόπουλος. Εταιρία λαϊκής βάσης. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Βέβαια θα ήταν πολύ πιο εύκολο να γίνει αν ο Τιτάνας εξασφάλιζε τα χρήματα που απαιτούνται ώστε να μείνει η ΑΕΚ ζωντανή μέχρι να λειτουργήσει η λαϊκή βάση. Στις 6.000 λέξεις όμως που είχε στείλει δεν διαβάσαμε κάτι τέτοιο.

Αν δεν μπορεί να γίνει λοιπόν και το όνειρο του Τάκη πραγματικότητα  υπάρχει η πρόταση Κιντή. Μάλλον αυτή είναι πιο εύκολο να ενεργοποιηθεί άμεσα. Ηδη ένα μέρος της προχωράει. Δόθηκαν από την ΠΑΕ τα στοιχεία που ζήτησε η Ερασιτεχνική ΑΕΚ και σύντομα θα ξέρουμε αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες ιδίως για την περίοδο Αδαμίδη στην οποία έχει επικεντρώσει ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ και του Πανιωνίου. Και βέβαια να γίνει άμεσα διαχειριστικός έλεγχος. Θα είναι πολύ ευχάριστο να μάθουμε κι ακόμη πιο ευχάριστο να πάνε στα δικαστήρια όσοι έχουν βλάψει την ΑΕΚ, όποιοι κι αν είναι, όπως κι αν λέγονται. Η πρόταση Κιντή την οποία θα στηρίξουν και πρώην συνεργάτες του Μαύρου αλλά και η Ερασιτεχνική ΑΕΚ έχει και συνέχεια. Να σχηματιστεί ΑΜΕΣΑ διοίκηση Πρωτοδικείου από την Ερασιτεχνική ΑΕΚ και την ΟRΙGINAL. Αυτό πρότεινε ο Κιντής έχοντας συζητήσει τόσο με τα παιδιά στην κατάληψη όσο και με την Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Πρέπει να προχωρήσει. ΑΜΕΣΑ. Να παραιτηθεί άμεσα ο Δημητρέλος που άλλωστε δεν φαίνεται πως μπορεί να δώσει κάτι άλλο αφού εξασφάλισε το ότι η ΑΕΚ δικαιούται να κάνει μεταγραφές και έχει ήδη κάνει τρεις. Αντίθετα τους παίκτες που λένε πως ετοιμάζονται για προσφυγές και απεργίες, έχοντας την ΑΕΚ τελευταία, νομίζω πως μπορεί πολύ πιο άνετα να τους διαχειριστεί μια νέα διοίκηση ιδίως αν αυτή αποτελείται από την Ερασιτεχνική και την ORIGINAL. Επίσης πολύ πιο εύκολα μπορεί η νέα διοίκηση να αλλάξει προπονητή, κίνηση που πολλοί πλέον βλέπουν σαν αναγκαία.

 

Αλλη πρόταση αυτή την στιγμή δεν υπάρχει, μετά και το ξεκαθάρισμα του Θωμά Μαύρου που ευθέως είπε πως πως δεν έχει τα χρήματα και δεν μπορεί, αλλά μπορεί να προκύψει. Η ΑΕΚ όμως δεν μπορεί να περιμένει. Εφτασε μέχρι εδώ, βοήθησε και η προσμονή για τον Βιντιάδη ώστε να αποφευχθούν κινήσεις καταστροφής ιδίως από ποδοσφαιριστές, αλλά πλέον η υπομονή όπως δείχνει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα εξαντλείται. Ερασιτεχνική και ORIGINAL όπως προτείνει ο Κιντής και διοίκηση Πρωτοδικείου με τους καλύτερους που θα επιλέξει η ΜΑΝΑ ΑΕΚ και ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οπαδών. Και πάμε... Με τις μετοχές και των Supporters που δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης αφού εδώ και καιρό έφεραν σε πέρας τον σκοπό τους. Αφησαν τον Παππά και με την βούλα αμέτοχο.  Να δοθούν οι μετοχές στην Ερασιτεχνική.

Επίσης να ενεργοποιηθεί και το άλλο σκέλος της πρότασης. Ποινικές ευθύνες για τους διευθύνοντες συμβούλους για τα χρέη από παρακρατούμενους φόρους και, κυρίως, μηνύσεις και αγωγές στους μετόχους αφού όπως ισχυρίζεται ο Κιντής και πολλοί πιστεύουν υπάρχει δυνατότητα βάσει νόμου να εξαναγκαστούν να πληρώσουν και έτσι να σωθεί η ΑΕΚ. Ολα αυτά όμως πρέπει να γίνουν άμεσα. Δεν υπάρχει λόγος για καθυστέρηση μέχρι τις 17 του μήνα. Ας βγουν γρήγορα μπροστά με τις λύσεις τους αυτοί που τις έχουν και ο κόσμος σίγουρα θα στηρίξει αφού στην συντριπτική πλειοψηφία του δεν πιστεύει πια στην λύση Βιντιάδη. Να δούμε και τις άλλες λύσεις. Ιδίως αυτή του Κιντή έχει μια χρειά μονιμότητας, και κάτι από... Μπαρτσελόνα, αφού η Ερασιτεχνική και η ORIGINAL θα κρίνουν την όποια πρόταση εξαγοράς και το όποιο επιχειρηματικό σχέδιο, και στην συνέχεια θα κάνουν την εισήγηση τους στους κατόχους διαρκείας οι οποίοι θα παίρνουν την τελική απόφαση και θα επιλέγουν ποιον θέλουν ως επενδυτή και χρηματοδότη με ψηφοφορία. Αφού τον επιλέξουν και βάλει τα λεφτά του μετά, σύμφωνα με το σχέδιο, θα ξαναψηφίζουν για να του ορίζουν διοίκηση.

nbsp;Να πω εδώ πως αν η Ερασιτεχνική ή η ORIGINAL αρνηθούν να βάλουν δικά τους πρόσωπα να τρέξουν το πλάνο με την βοήθεια του Κιντή υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Μπορούν να αναλάβουν οι μικρομέτοχοι. Χήνας, Καπετανόπουλος, Σταθάκος, Βάνα Κανάκη κ.τ.λ είναι έτοιμοι και στο σχέδιο Κιντή μπορούν να προσθέσουν και το δικό τους, δηλαδή την εκχώρηση του χρέους Ψωμιάδη στο κράτος και το ταυτόχρονο σβήσιμο των χρεών της ΑΕΚ. Η ισχύς εν τη ενώσει. Ολα αυτά όμως πρέπει να γίνουν ΤΩΡΑ. ΑΜΕΣΑ. Με αρχή από την παραίτηση Δημητρέλου ώστε να αναλάβει άλλο Δ.Σ. Νομίζω πως πλέον είναι μονόδρομος.  Εκτός αν ο Βιντιάδης αποφασίσει επιτέλους το αυτονόητο. Να κρατήσει ζωντανή την εταιρία που εντός 30 ημερών δήλωσε πως θέλει να εξαγοράσει.